Olay Gazetesi Bursa

EYT’linin kıdem tazminatı nasıl ödenecek?

EYT'de yaş sınırının kalkması sonrası artık gözler diğer düzenlemelere çevrildi.

Çalışanlara kıdem tazminatı ödemesinde senaryolar netleşiyor…

EYT düzenlemesi öncesi işverenlerin en büyük talebi Kredi Garanti Fonu kredisiydi. Bu talep hükümetten kabul görmüş, işverene 150 milyar liralık kredi desteği verileceği açıklanmıştı.

Bu desteğin EYT’de yaş sınırı olmamasıyla 200 milyar liranın üzerine çıkarılması bekleniyor.

KIDEM TAZMİNATI BANKAYA YATABİLİR?

KGF destekli tazminat ödemesi ise işveren değil banka elinden alınabilir.

EYT’liye ödenecek kıdem tazminaıyla ilgili açıklamalarda bulunan Nasıl Bir Ekonomi Yönetim Kurulu Naşkanı Hakan Güldağ, “Daha önceden Sayın Bakan da buna değinmişti. Direkt olarak çalışanın hesabına yatırılacak şirkete gelmeyecek. Bunun bir kanun teklifini de görmek lazım. Orada netleşecektir mesele ama çalışmanın bu yönde olduğunu biliyoruz. Daha önceden açıklamalar da bu yöndeydi. Direkt şirkete değil çalışanın işçinin hesabına yatırılacağı yönündeydi.” dedi.

EYT’Lİ İŞ DEĞİŞTİRİRSE PRİM ARTACAK MI?

Normal şartlarda emekli olup çalışanlar için sigorta primi 5 puan daha fazla. Şimdi bu da normal prime eşitlenecek. Ancak aynı işverinde kalma şartı aranacağı belirtiliyor.

Güldağ,”Eğer A şirketinde çalışıyordunuz ve emekli oldunuz gittiniz B şirketinde çalısmaya başladınız o 5 puanlık fark yine devam ediyor olacak. Şirket değiştirirseniz o puan farkı devam ediyor olacak. Şu anki durumu şu anki çalışmaları söylüyorum” dedi.

Hem tazminat ödemesi hem sigorta primi ile ilgili tüm detaylar yasa teklifi ile netleşecek.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, EYT ile ilgili sürecin nasıl işleyeceğini açıkladı…

Bilgin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis’e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık. 23 senelik bir problem bu. 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsayan bir durum bu. Türkiye’de ortalama bir emeklinin en az 3 kişi tarafından emeklilik primleriyle finanse edilmesi lazım. Bu durum bizim dönemimizde 2.1’e kadar geldi, bunu 1.7’ye kadar düşürebiliriz. İstihdamı ne kadar artırabilirsek bu oranı artırabiliriz.

Şu anda EYT’lilerin yaş ortalaması 49,9 yani neredeyse 50. Yani artık 38 yaşında 42 yaşında kimseyi emekli yapmıyoruz. Bunların içinde hemen emekli olacakların ağırtlıklı ortalaması 50 yaşın üzerinde. Dolayısıyla Türkiye’nin bunu yapması doğru bir zaman.

SGK KUYRUĞUNA GEREK YOK

Yurttaşlarımız sevinçlerini gösterdiler. Telefonum kitlendi, arızalandı. Ben de insanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bizim sorumluluğumuz, sayın cumhurbaşkanımız bu görevi bana verdi. Kuyrukların oluşmasına ihtiyaç yok henüz. Yasalaştıktan sonra başvurular kabul edilecek. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvuru süreci başlayacak. e-Devlet üzerinden gerekli tüm hazırlıklar yapıldı zaten başvurular için.

EYT’LİLERE İLK MAAŞ NE ZAMAN?

Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak. Meclis sürecinden sonra EYT’lilerin ilk maaşı ne zaman alacağı belli olacak.

KIDEM TAZMİNATI DOĞRUDAN VERİLECEK

EYT başlangıcın hesaplama yaparken kendi maaliyetlerimize baktık. SGK’ya, Maliye’ye getireceği yüke baktık. Uygulamaya geçince birçok kurum ve kuruluştan kıdem tazminatı ne olacak sorusu geldi. İşverenler biz bu yükü nasıl kaldıracağız diye sordular. Kurumsal şirketler bu konuyu çözmüşler. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde bu sorun yaşanabiliyor. Talepleri değerlendirdik, konuyu Maliye Bakanımızla da görüştüm. Kredi garanti fonundan bir destek istedik. Doğrudan işçiye verilmesi yönünde bir görüşümüz vardı.

EYT’NİN MALİYETİ 100 MİLYARIN ÜZERİNDE

Maliyeti kolay bir maliyet değil. 100 milyar TL üzerinde maliyet var. Ama bizim bütçe imkanlarımız içinde karşılanabilecek bir maliyet.

EYT’Yİ 1 GÜN İLE KAÇIRANLAR NE YAPACAK?

Biz yasaları değiştirip onları geriye doğru götürmüyoruz. Yasa o tarihte çıktı. O işe girdiği zaman yasa tanımlanmış. O bilerek girmiş.”