Yalçındağ, yaptığı açıklamada, hükümetin, son dönemde bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimine gittiğini hatırlatarak, bu kararların piyasalara olumlu yansıdığını ve canlılık getirdiğini ifade etti. Kırmızı et sektörünün 2009’dan beri olumsuz bir tablo ve algı ile karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Yalçındağ, perakendeci kasaplar olarak hükümetten KDV indirimi beklentilerinin olduğunu vurguladı.
ÇOK SATIŞ YAPAMIYORUZ
Yalçındağ, Türkiye’de perakende satışlarda kasapların sattığı kırmızı et miktarının düşünüldüğü gibi yüksek olmadığını vurgulayarak, ”Türkiye’deki kırmızı et üretimi son açıklanan TÜİK verilerine göre 1 milyon 170 bin ton civarında. Bunun çok önemli bir bölümü sucuk, salam, sosis üretimi yapan gıda sanayinde, yemek sanayinde, otellerde ve restoranlarda kullanılıyor. Perakende satış ise yıllık 500 bin tonun altında. Bir kasap günlük 50-60 kilogramlık perakende satış ile ayakta durmaya çalışıyor. Buradaki yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz. Ortalama 1 kilogram kırmızı et fiyatının vergisi 3-4 liraya denk geliyor. İndirim olursa mutlaka etiketlere yansıyacaktır” diye konuştu.