Olay Gazetesi Bursa

Et polemiği

Ramazan ayına girilmesine günler kala iftar ve sahur sofralarının protein kaynaklarından kırmızı etin fiyatı tartışma konusu oldu. Üreticiler ve kasaplar, tüketimle birlikte et fiyatlarının artacağı iddialarını 'fırsatçılık' olarak nitelendirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, yaptığı açıklamada, et fiyatlarının bu kadar gündeme gelmesinin, bazı kesimlerin et ithalatı yapılmasını istemesinden kaynaklandığını söyledi. Et ithalatından yüksek kazanç sağlayan firmalar olduğunu ama bunun Türkiye’ye zarar vereceğini belirten Tunç, Türkiye’de kırmızı et üretimi için hayvan sayısının yeterli olduğunu kaydetti. Geçen yıl ramazanda karkas etin fiyatının 25 lira civarında olduğunu hatırlatan Tunç, ”Türkiye’de enflasyon yaklaşık yüzde 8. Bu yüzden her şeye zam gelirken ette belli miktarda fiyat artışı da normal. Etin kilogramı bu sene 27,5 lira olmuş çok mu? Ramazanda tüketim diğer aylara göre çok artmıyor, dolayısıyla fiyatların da bundan dolayı artmaması lazım. Görülen fiyat artışları tamamen fırsatçılıktan kaynaklanmaktadır. Vatandaşlar fiyatları araştırarak eti en ucuz olan yerden alsınlar” diye konuştu. Kırmızı et üreticilerinin besin materyalleri konusunda sıkıntı yaşadığına işaret eden Tunç, bu ihtiyacın zamanında giderilmesiyle et fiyatlarının sabit kalabileceğinin altını çizdi.

SATIŞLAR İKİYE KATLANIYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise ramazanda kasap ve marketlerde kırmızı et satışlarının önceki aylara göre 2’ye katlandığını bildirdi. Ramazanda kırmızı et üreticilerinin fiyatı artırdığını anlatan Yalçındağ, ”Kasaplar satışa başlamadan, üreticiler biraz talep artışı görünce ‘Ben bundan aşağı malımı kestirmem’ diyerek fiyatı yükseltiyor. Biz her sene olduğu gibi ramazanda fiyat artışlarını etikete yansıtmamak için elimizden geldiği kadar direneceğiz” dedi. Yalçındağ, fiyatları artırmak için bazı fırsatçıların kesim süresi gelen hayvanlarını kestirmediğine dikkati çekerek, piyasaya sunulan etin talepten az olduğunda fiyatların doğal olarak artacağını söyledi. Türkiye’nin et üretim hızındaki artışın tüketim hızına yetişemediğine değinen Yalçındağ, özel sektörün de et ithalatı yapabilmesinin piyasaya faydalı olacağını kaydetti.

KANAT KIŞIN 7 YAZIN 27 LİRA

Yalçındağ, tavuk eti fiyatlarının da yaz aylarında arttığının altını çizerek, ”Tavukçularla pazarlık etme şansın yok, listeyi gönderiyorlar fiyatlar o listeden işlem görüyor. Kışın 7 lira olan kanat, yazın 27 lirayı buluyor. Kırmızı ette bir problem var ama tavukta ne tür bir problem var bilmiyorum. Sektörde üretim fazlası olmasına rağmen, biraz talep görünce hemen fiyatlara yansıtıyorlar” ifadelerini kullandı.

PASTIRMA VE SUCUK FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENMİYOR

Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan pastırma ve sucuğun fiyatında, ramazan dolayısıyla artış beklenmediği bildirildi. Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk piyasasının en durgun olduğu dönemin mayıs ve haziran ayları olduğunu ancak havaların serin gitmesinin ve ramazanın bu aylara denk gelmesinin piyasayı hareketlendirdiğini belirtti. En lüks restoran ve otellerden evlerdeki iftar sofralarına kadar pastırmanın mutlaka iftar sofralarında yer aldığını, sucuğun ise daha çok sahurda tercih edildiğini ifade eden Ünlü, bu durumun satışların en durgun olduğu dönemde esnafın yüzünü güldürdüğünü vurguladı. Vatandaşın ramazanı huzur ve bereket içinde geçirmesini dilediklerini eden Ünlü, şöyle konuştu: ”Kırmızı ete yapılan 10 liralık bir zam bizim mamule 14 lira olarak yansıyor. Kasapta iyi kıymanın kilosu 35-38 lira, dana kuşbaşının kilosu ise 40-45 lira arasında değişiyor. Ramazanda pastırma ve sucuğun fiyatında bir artış olmaz. En pahalı pastırma dediğimiz sırt, bonfile pastırmanın kilosu şu an 110 lira, but pastırma ise 75 lira. Yüzde 100 dana etinden yapılmış sucuğun kilosu 45-50 lira, sucuk içinin fiyatı da 45-50 arasında değişiyor” dedi.