Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde et fiyatlarının yükselmesinin üzerinde önemle durulması geren bir sıkıntı olduğunu ifade etti.
Bazı kooperatif ortaklarının da bundan rahatsız olduğunu aktaran Özkurnaz, “Bizim çiftçimizin elinde, besi hayvanı olarak, ete kestirecek canlı sayısı en fazla 5-10 tanedir. Çünkü aile çiftçiliği yapıldığı için küçük çiftçidir. Bunların et fiyatlarının yükselmesi yönünde bir çaba sarf ettikleri de yok” dedi.
Özkurnaz, ülkedeki et fiyatlarının piyasaya büyükbaş hayvan arzıyla ilgili olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Büyük çiftlik sahipleri var. Fiyatların yükselmesinin arkasında aslında bunlar var. Sonbahar geldiğinde ya da Kurban Bayramı yaklaştığında bu büyük çiftlikler, buzağı derecesinde olan küçük hayvanları toplayıp, kapasitelerini oldukça yükseltiyorlar. Piyasa ya da kesime hayvan verilmeyince doğal olarak bir et krizi gündeme geliyor. Bu da bilinçli yapılan bir sistemdir. Sistemin içerisinde et fiyatları zaten kendiliğinden yükseliyor. Bizim 3-5 danası olan besicimiz de doğal olarak nemalanıyor. Tüm bunlar çiftçimiz için iyi olsa da Türkiye’deki et politikası doğal olarak zarar görüyor. Hem vatandaşımız et yiyemiyor, hem de çiftçimiz ‘hayvanım acaba para yapar da hayvanı mı satar, para kazanır mıyım?’ hesabıyla hareket ediyor.”
Et lobilerinin gücünün ekonomik büyüklükten kaynaklandığını anlatan Özkurnaz, “Hayvan ithalatın açılmasının temelinde de özellikle et lobileri mevcut. Bu çok tasarlanmış, hükümet veya küçük çiftçimiz tarafından yapılan bir iş değil bu. Belki hayvancılık yapan çiftçimiz burada günahkar, kötü olarak gösterilse de iyi analiz edildiğinde bunların altından et lobisi çıkacaktır” diye konuştu.