Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin bir bölümünde, market, manav dükkanı ve pazarlarda satışa sunulan yaş sebze ve meyvelerin önemli miktarının karşılandığı Bursa’daki Kent Hali’nde faaliyet gösteren esnaf ile işçilerinin mesaisi, saat 02.00 civarında başlıyor. 108 bin 670 metrekare açık, 41 bin 610 metrekare kapalı alana sahip halde çalışanlar, gecenin karanlığında, ailelerini geçindirecek parayı kazanma mücadelesi veriyor.
Bursa Sebze-Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği Başkanı İsmail Aslım, yaptığı açıklamada, 2008 yılında hizmete açılan Kent Hali’nin, alanında Avrupa ve Türkiye’nin en modern tesisleri arasında yer aldığını söyledi. Gecelerin kendileri için çalışma ve satış saatleri olduğunu kaydeden Aslım, market işletmecileri, manavlar ve pazarcı esnafın alışveriş için saat 03.00’ten itibaren hale geldiğini vurguladı.
İLGİNÇ BİR SEKTÖRÜZ
Marmara’nın yanı sıra Batı Karadeniz ve İç Anadolu’ya kadar müşteri potansiyelleri olduğunu anlatan Aslım, şöyle devam etti:
”Halde 130 esnaf faaliyet gösteriyor. Burası bir kompleks. Buranın alt katında da balık hali var. Yeni çevre yollarıyla Bursa Kent Hali’nin daha da iyi olacağına inanıyorum. Yeni kurulan hallerdeki sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Bu yeni hal yasasının tam yürürlüğe girmemesi ve düzenli olmayışı, hal esnafını çok sıkıntıya sokuyor. Burada insanlar, haftanın 6 günü hiç aksatmadan geceleri işlerinin başında bulunmak zorunda. Çok ilginç bir sektörümüz var. ‘Hastam var’, ‘Cenazem var’, ‘Bugün gelmiyorum’, ‘İş yerimi açmıyorum’ deme lüksümüz yok. Elimize ulaşan tüm ürünleri aynı gün içinde satmalıyız. Aynı şekilde kısa sürede de tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşması lazım.”
ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ
İsmail Aslım, tesiste müşterilerin rahat alışveriş yapması için imkanlar sağlandığını dile getirerek, çay ocağı, lokanta gibi iş yerlerinin de bulunduğunu aktardı. İşi sebze ve meyvecilik olmayan esnafın da geceleri çalışması gerektiğini vurgulayan Aslım, ”Zor koşullarda çalışıyoruz. Hal, soğuk bir bölgede yer alıyor. Yılın 4 ayı soğuk geçiyor. Yapılacak bir şey yok, şartlar böyle gerektiriyor” diye konuştu.
BU İŞİ HERKES YAPAMAZ
Aslım, geceleri çalışıp gündüzleri dinlendikleri için hiçbir sosyal aktiviteleri olmadığını belirtti. Hal esnafının dinlenmek için saat 15.00 gibi evlerine gittiği belirten Aslım, ”Halciliği herkes yapamaz. Sosyal tesislerdekiler dahil burada bin 500 kişi çalışıyor. Çok fazla ve hızlı bir insan sirkülasyonu, hızlı bir borsa var” dedi.
BÜYÜK ZARARLARLA KARŞILAŞABİLİYORUZ
Hal’de ürünlerin arz ve talebe göre satıldığının altını çizen Aslım, şöyle devam etti: ”Ürün çok geldiyse alış fiyatından aşağıya da verebiliyoruz yani zarar ediyoruz. Çünkü malın raf ömrü diye bir şey var. Burada ürünü bir gün içinde satamazsak mal, değerini kaybeder. Bu sefer de çok büyük zararlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Geniş bir müşteri potansiyelimiz var. En çok marketlere ve pazarcılara ürün satıyoruz.”