Warsi, Observer gazetesi için kaleme aldığı makalede, hükümetin Birleşik Krallık’ta yaşayan üç milyonluk Müslüman toplumla ilgilenmek konusunda başarısız bir politika yürüttüğünü belirterek bunun da “şüphe iklimi”ne neden olduğunu kaydetti.
Makalesinde bu ay İngiltere’deki camilere gönderilen ve tartışmalara neden olan mektuba da değinen Warsi, “Pickles’ın mektubuna verilen tepkiler, birçok kez hükümette gündeme getirdiğim ve tartıştığım bir konuydu. İngiliz Müslüman toplumla daha geniş gruplar ve bireyler üzerinden temasa geçilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Toplumlar ve Yerel Hükümetten Sorumlu Bakanı Erick Pickles bu ay başında, ülkedeki bin 100 imam ve Müslüman toplum liderine gönderdiği mektubunda, hükümetin tek başına “radikalleşme” sorunuyla baş edemeyeceğini ifade etmiş ve Müslüman toplum liderlerinin, toplumun genç üyelerinin radikalleşmesinin engellenmesi için sorumluluğa sahip olduğu görüşünü paylaşmıştı. Pickles’ın mektubu, “hükümetin radikalleşme sorununu çözmede sorumluluğunun tamamen Müslüman toplumda olduğu” görüşünü ortaya koyması nedeniyle özellikle Müslüman kuruluşlar tarafından tepkiye neden olmuştu.
Barones Warsi makalesinde ayrıca toplumdaki Müslüman liderlere seslenerek radikalleşmenin önlenmesi gerektiğini belirtti. Müslüman toplumun özellikle Fransa’daki saldırıların ardından endişe içerisinde olduğuna dikkati çeken Warsi, “Güven kaybının ortaya çıkmış olması şaşırtıcı değildir” dedi.
Warsi, İngiliz hükümetini İsrail’in geçen yaz Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarına tepki göstermemekle eleştirmiş ve hükümetin Gazze politikalarından dolayı İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakan görevinden istifa etmişti. 43 yaşındaki Muhafazakar Partili Barones Warsi, 2010 yılında yapılan genel seçimin ardından İngiliz kabinesine giren ilk Müslüman kadın bakan olmuştu.