AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Çelik, dün akşam Olay Tv’de katıldığı Her Açıdan programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programda yeni alınan kararlarla ilgili de bilgiler veren Bakan Çelik, enflasyon artışına sebep olarak gösterilen et fiyatlarına yönelik açıklamalar yaptı.
Çelik, “Enflasyonu getirip yalnız tarıma kırmızı ete bağlamak doğru değil. Yüzde 0,48-0,50 civarında bir etki söz konusu ama öyle yüzde 8’lik enflasyonun yüzde 3’ü-5’i tarımdan geliyormuş gibi bir şey yok. O da nedenlerden bir tanesi. Son bir kaç ay olarak baktığımız zaman öne çıkan ürünler arasında değerlendirmek daha doğru olur. Bizim etle ilgili sorunumuz şu; Türkiye 1 milyon ton et üretiyor. İhtiyacı yaklaşık 1.3-1.4 milyon ton civarında. Dolayısıyla bir açığımız var. Şimdi bunu fırsat bilen bazı spekülatörlerin belli dönemlerde et fiyatlarıyla oynadıklarını açıkça ifade edeyim. Bizim Et ve Süt Kurumumuz var. ESK’da 7 bin ton civarında etimiz var. Yeni kesilmiş hazır vaziyette karkas etimiz var. Hemen de sevkediyoruz şuanda. Taleplere cevap oluşturacak stok etimiz elimizde var. Fakat belli çevreler maalesef bu alanda istismarlarını sürdürüyorlar” dedi.
ESK DAHA AKTİF OLACAK
Bu konuyla ilgili Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade eden Çelik, orada bazı önemli kararların değerlendirildiğini vurguladı. Faruk Çelik, “Bu kararları yasal düzenlemeye ulaştıracağız. Nedir bunlar? Şimdi bizim iki tane kurumumuz var. Bunlardan biri Toprak Mahsülleri Ofisi diğeri de Et ve Süt Kurumu. Birisi piyasadaki et ve sütün regülasyonunu diğeri ise hububattaki piyasanın regülasyonunu sağlamak için kurulmuş. Geçtiğimiz aylarda çeltik alımına girdik. Çünkü fiyatlarda ciddi bir düşme meydana geldi. Üreticinin aleyhine durum oluştu. O noktada devreye girdik. Böylece durum ortadan kalktı. Aynı şekilde ESK’da önümüzdeki dönemde daha yoğun çok daha aktif şekilde piyasanın bozulan dengelerini regüle etmek için piyasada olacak” diye konuştu.
DERDİMİZ ÜRETİCİYİ BALTALAMAK DEĞİL
Çelik, piyasa spekülatörlerinin et ithalatı sırasında karar çıkıncaya kadarki 3-5 aylık dönemde vurgun yapma düşüncesiyle hareket ettiklerini dile getirdi. Yeni alınan kararla bundan sonra hem TMO’nun hem de ESK’nin Kamu İhale Kurumu (KİK) mevzuatına tabi olmayacağının altını çizen Çelik, “Yani kurumlarımıza dilediği an piyasaya müdahale etme imkanı getiriyoruz. Anlık müdahale. Burada gerçekten spekülatif bir artış olursa KİK mevzuatına tabi olmadan her an müdahale edebilecekler. Biz dışardan çok mu istiyoruz ithal etmek. Böyle bişey yok. Bizim derdimiz üreticiyi baltalamak değil. Spekülatifleri baltalamak. Onlara karşı gereken önlemleri almak. Son 1 aydır aralıktan sonra 1,5-2 liralık artış söz konusudur. Bu artış haksız bir artıştır. Et var ESK’nın elinde. Üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz. Elimizde her zaman 30 bin 50 bin ton et ithalat etme imkanımız var. Üreticiyi zarar ettirmek için yapmayacağımızı bilmenizi istiyoruz. Fiyatlarla oynayanlara karşı dilediğimiz kadar et getirme imkanımız olduğunu o çevreler bilsin. Üreticimiz rahat olsun” dedi.
EKMEK FİYATLARI PAHALI
Ekmek fiyatlarına da değinen Bakan Çelik, şuan itibariyle ekmeğin pahalı olduğunu kaydetti. “Ankara’da halk ekmek 75 kuruş. Piyasada ise 1 lira veya 1.25 lira gibi fiyatlar var. Bu haksız kazançtır. Dernek başkanlarına sesleniyorum. Varsa bir maliyet getirsinler. Ekmek fiyatlarını 75 kuruştan 1 liraya çıkaracak hiçbir gelişme olmamıştır. 60 kuruşa mal ettiğiniz ekmeği 1 liraya satıyorsanız biz sizinle uğraşmak zorundayız. Böyle bir mantık olabilir mi? Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Serbest piyasada belirlenmesine karşı değiliz ama 1 liraya çıkacarak şey nedir? Niye 95 kuruş olmuyor 1.20 olmuyor da 1 lira oluyor 1.25 lira oluyor? Neye göre oluyor 10 kuruş para değil mi? İşçilik yansıması yüzde 6 siz neye göre yüzde 30 uyguluyorsunuz? Serbest piyasa demek sorumsuzluk demek değil ki” diye konuştu.
GARİP UYGULAMALAR
Konuşmasında Rusya ile yaşanan uçak kriziyle ilgili değerlendirmeler de bulunan Bakan Çelik, Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanlış bir politika izlediğinin altını çizdi. Faruk Çelik, “İki dost ülkeye yaklşmayan bir yaklaşım. Burada ihlal var mı yok mu bunun araştırılması gerekiyordu. Daha önceki ihlaller iletilmiş. Tekrar ihlal olunca gereği yapılmış. Hangi ülke topraklarının ihlaline göz yumar? Hem ihlal ederim hem kimseyi tanımam gibi yaklaşım bir bağımsız ülkeye okunacak meydan değildir. Rusya uçağı konuşamadı tarım ürünlerini konuştu. 1 milyar 270 milyon dolar ihracatımız var. 700 milyon doları narenciye sebze meyve ihracatı. Rusya buraya ambargo uyguluyor. Ülkeye sokmayacağını söylüyor. Orasıda tuhaf. Portakal geçemez limon geçer diyor. Niye portakal kalıyor da limon geçiyor? Garip uygulamalarla karşı karşıya kaldık” dedi.
RUSYA’NIN ŞANSI YOK
Rus çiftçisinin 2-3 katı daha fazla zarar gördügünü belirten Çelik, Türkiye’nin çok daha uygun fiyatlara başka ülkelerden ithalat yapma şansı olduğunu ancak Rusya’nın böyle bir şansı olmadığını söyledi. Bakan Çelik, “Şu anda bir sükunet var. Eski sertlik yok. Rusya’nın da şansı yok aslında dünyada yalnızlaşıyor” diye konuştu.