Olay Gazetesi Bursa

Erdoğan’dan işverenlere çağrı

G-20 zirvesi öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretle ilgili yorumlar yaptı ve "İşverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 ve L20’nin bazı G20 liderleriyle yapılan “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturumunun açılışında yaptığı konuşmasına, Fransa’da düzenlenen saldırıları şiddetle kınadığını belirterek başladı ve Fransız halkına, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Erdoğan “Dünyadaki işverenler ellerini açacak olursa, terörün belini kırabiliriz” dedi. Erdoğan, patronlara da “Paranızı dar gelirlilerle paylaşın, fakiri tahrik etmeyin” çağrısı yaptı.

 

Antalya’da ayrı ayrı toplantılarını gerçekleştiren İş 20 ve Emek 20’nin ortak oturum tertip etmesini önemli bulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20’nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan soru cevap kısmında şunları söyledi:

 

“Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör kıskanç mıdır? Bunun üzerinde bir düşünmekte fayda var. Ve son terör eylemlerine bir baktığımız zaman, acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması söz konusu mudur?

 

Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği veriyor mu verebiliyor mu? Veya işsiz kadınlara finans dünyası gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu?

 

“Terörün beli kırılabilir”

 

Şu anda Türkiye’de yeni adım atılıyor. Herhangi bir genç yatırım yapacak olursa devlet destekli yatırım sözkonusu. Veya kadın yatırım yapacaksa devlet kendisi onlara destek vermek suretiyle onları da adeta bir müteşebbis duruma getirmenin adımlarını atıyor. Ben bunları önemsiyorum. Ama özellikle dünyadaki işveren çevresinin biraz daha elini açacak olursa öyle zannediyorum ki, terörün belini kırabilir, dünyadaki fakirliği giderme imkanı olabilir, kıskançlığı ortadan kaldırma şansını kaldırabilir diye düşünüyorum.

 

Ve ticaretin kolaylaştırılması noktasındaki düşüncenizi aynen paylaşıyorum. Kaldı ki kapsayıcılık derken bu çok büyük önem arz ediyor. Bir Kadın20 var, iki Genç20 var. Adalet var ki çok çok önemli. Bunun adımlarını atmamız lazım. Ama bir diğer adım var yatırımlar konusu… Acaba dünyada gerek kamu gerekse özel sektörün dayanışması nasıl olacak bu çok önemli.

 

Yatırımlar konusunda acaba dünyada gerek kamu gerekse özel sektörün dayanışması nasıl olacak, bu çok önemli. 2030’da biz 80 ila 100 trilyon gibi bir yatırımı öngörüyorsak, biz Türkiye olarak son 12-13 yıl içerisinde kamu-özel yatırımıyla çok ciddi altyapı yatırımlarını gerçekleştirdik. Türkiye bu konuda az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere örnek oluşturduğunu düşünüyorum. Eğer yapılan uygulamalar hakikaten netice veriyorsa demek ki, başarıya gidiyoruz. Bunu gerçekleştiremezsek o zaman yatırımlar ve kapsayıcılık noktasında oturur güzel güzel konuşuruz, kahvemizi, çayımızı içer, böyle güzel yerlerde konuşur ondan sonra dağılır gideriz. Ama dünya artık dağılma noktasında değil, netice alma noktasındadır.”

 

Erdoğan’dan asgari ücret yorumu

 

Erdoğan, asgari ücretle ilgili gelen soruya şöyle yanıt verdi:

 

“Şu anda Türkiye’de konuşulan ise 1300-1500 hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur.

 

İşverenlere tavsiye verdi: Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın

 

Ben de işverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim. Ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi vurgulamak isterim. Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Beraber gelmiyor. Onlar bu dünyada kalıyor. Arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Öldükten sonra da “Sorma, bizim öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, maaşını da iyi bir konumda verirdi” desinler. Asıl olan burası. Bunu başarmamız lazım.”