Olay Gazetesi Bursa

Erdoğan TSK Personel Kanunu’nu onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan’ın onayladığı 6722 sayılı kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

 

Kanuna göre, üst rütbelerdeki yığılmaların önlenmesi amacıyla üsteğmen rütbesinde üstün başarı kıdemi verilmesi uygulamasına son verilecek ve üstün başarı değerlendirmesi için sicil notu ortalamasının, sicil tam notunun yüzde 90’ı olması şartı, yüzde 95’e çıkarılacak.

 

Kanunla, üsteğmen rütbesinde üstün başarı kıdeminin kaldırılmasından dolayı alınabilecek üstün başarı kıdemi sayısı toplamı 6’dan 5’e düşürülecek. Düzenlemeden önce üsteğmen rütbesinde üstün başarı kıdemi alan subaylar, eski hükme tabi olacak. 

 

“İtibari rütbe” 

 

Yurt dışında sürekli veya geçici görevlerde bulunan subay ve astsubaylara, ihtiyaç duyulan durumlarda TSK’yı daha etkin bir rütbeyle temsil etmesine imkan sağlamak amacıyla NATO üyesi birçok ülkede olan “itibari rütbe” uygulaması getirilecek.

 

İtibari rütbe alan personel, bu rütbenin sahip olduğu yetkileri sadece yabancı ülke personeline karşı mevcut uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kullanacak. İtibari rütbe, personelin yurt dışı sürekli veya geçici görevi sona erdiğinde son bulacak.

 

Bakanlar Kurulu kararıyla TSK’ya görev

 

İl İdaresi Kanununda yapılan değişiklikle, genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla TSK görevlendirilebilecek.

 

Görevlendirilecek TSK birliklerinin çapı, teşkilatı, konuşlandırılacağı yerleri, emir komuta ilişkileri, kuvvet kaydırılması ve bu kapsamda gerekli görülen diğer konuları Genelkurmay Başkanlığı belirleyecek.

 

Tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilecek

 

Görevlerin yerine getirilmesi sırasında TSK personeli ile mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve diğer memurlar ve kamu görevlilerinin kararları, işlemleri ve faaliyetleri nedeniyle (kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk halleri de dahil) tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilecek. 

 

Devlet, ödediği tazminattan dolayı görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullananlardan TSK personeline Milli Savunma Bakanının, mülki idare amirleri ve kolluk kuvvetlerine İçişleri Bakanının, diğer memurlar ve kamu görevlilerine ilgili bakanın uygun bulması şartıyla bir yıl içinde rücu edecek.

 

Hukuki korumaya ilişkin düzenlemelerden, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili kanuna göre operasyona katılan TSK personeli, memurlar, geçici köy korucuları ve gönüllü korucular dahil diğer kamu görevlileri de yararlanacak.