Olay Gazetesi Bursa

Engeline rağmen günde 3 ton odun kırıyor

Bursa'da bir inek karşılığında marangoz tarafından yapılan tahta bacağı ile günde 3 ton odun kıran adam görenleri şaşırtıyor. Doğuştan engelli yaşlı adam, "Vücudun herhangi bir yerinde olan engel bir şekilde aşılır. Mühim olan akıl sağlığı" dedi.

Soğanlı Odun Pazarı’nda 15 seneden beri odun kesen 79 yaşındaki Rıfat Çabuk, görenleri hayrete düşürüyor. Doğuştan engelli olan ve tek bacağı olmayan Çabuk, marangoz tarafından yapılan tahta bacağı ile meslektaşlarından geri kalmıyor. Özel bir şirketten emekli olduktan sonra odun pazarında kestiği 1 ton odun başına 35 lira ücret aldığını dile getiren Rıfat Çabuk, “Balıkesir’in İvrindi ilçesinin Gözlüçayır köyünde doğdum. 79 yaşındayım. Doğarken engelli doğdum. El, kol ve bacakta olan özür bir şekilde telafi ediliyor. Önemli olan akıl sağlığıdır. 1999 yılına kadar bir şirkette çalıştım. Emekli oldum. Emekli olduktan sonra da aynı şirkette uzun yıllar çalıştım. Daha sonra köyümüze dönme kararı aldık. Hanımım vefat edince köyde de duramadım. Geri geldim. 2000 yılından beri odun kırıyorum. Çocuklarım, ‘Senin paraya ihtiyacın yok, çalışma, istediğin kadar para verelim’ diyor. Ben çalışmak istiyorum. Çalışmadığım zaman evde oturunca çok kilo alıyorum. Bu işte ton başı para alıyoruz. Bir ton odun böldüğümüzde 35 lira alıyoruz. Yaşım ilerledi, o yüzden günde 2 ya da 3 ton odun kırabiliyorum. Eskiden günde 5 ton odun kırardım. Engelli olmayan arkadaşlarım da benimle aynı miktarda odun kırıyor” dedi.

​BİR İNEĞE BİR BACAK

“Bizim köyde Mehmet Çavuş dediğimiz bir marangoz vardı” diyen Çabuk, “Bu usta başka bir köyde tahtadan ayak görmüş. Benim yürüyemediğimi biliyordu. Annem, Mehmet Çavuş’a, ‘Sen Rıfat’a ayak yap, caminin oraya kadar yürüsün, sana buzağılı inek vereceğim’ dedi. Ben yürümek istiyordum. Mehmet Çavuş ayağı yaptı. Hemen yürümeye başladım. Mehmet Çavuş istemese de annem ayak karşılığında marangoza bir inek verdi. O zaman 8 yaşındaydım. Ailem bu duruma çok sevindi. O yaşa kadar ailem beni hep sırtında taşıdı” diye konuştu.

1975 senesinde o zamanlar çalıştığı şirketin protez bacak için kendisini İngiltere’ye gönderdiğini anlatan Çabuk, “Ama bacağım kesilecekti ve protez takıldığında ağır yük kaldıramayacaktım. Ben de yaptırmadım. Şimdiki tahta ayağım bazen kırılıyor, ama marangozda hemen yenisini yaptırıyorum” dedi.