Enflasyondaki yıllık artış yüzde 8,81 ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşirken, TL’deki değer kaybının bunda etkisinin belirleyici olduğu görülüyor.
Analistler, yıllık enflasyonunun 2015 senesini yüzde 8,81 seviyesinde tamamlarken, AA Finans Beklentisi olan yüzde 8,49 ve Merkez Bankası’nın yüzde 7,9’luk resmi tahmininin belirgin şekilde aşıldığını belirtiyor.
Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinde yıl boyunca dolar/TL’de yaşanan yüksek oynaklığın en belirgin neden olduğuna dikkati çeken analistler, kurda yaşanan hareketlerin özellikle işlenmemiş gıda ile lokanta ve oteller grubu fiyatlarında yüksek artışların yaşanmasına sebep olduğuna işaret ediyor.
Analistler, 2016 yılında petrol fiyatlarında yaşanabilecek düşüş, baz etkisi ve dolar/TL’nin geçen yıla kıyasla daha stabil olmasının enflasyon üzerindeki baskıyı azaltabileceğini kaydediyor.
AA muhabirine 2015 yılı enflasyon gerçekleşmesi ve 2016 yılı enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık bazda yükseliş eğilimini korurken, işlenmiş gıda fiyatlarında ise gerileme eğiliminin sona erdiğini ifade etti.
“Enflasyon açısından 2016 çok kritik bir yıl olacak”
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, kurdaki değer kaybının etkisinin hala enflasyon üzerinde etkili olduğuna dikkati çekti.
Enflasyon bakımından 2016’nın çok kritik bir yıl olacağını vurgulayan Kanlı, zira asgari ücretteki artış ve gıda fiyatlarının yapısal sorunlar kaynaklı yüksek seyrinin enflasyon üzerinde ciddi yukarı yönlü riskler oluşturduğunu dile getirdi.
Burak Kanlı, şunları kaydetti:
“2014’teki yüzde 8,2, 2015’teki yüzde 8,8’in üzerine 2016’da da enflasyonunun yüksek kalması, ekonomik birimlerin fiyatlama davranışlarında kalıcı bozulmaya yol açabilir ve bu da enflasyonun bir üst patikaya oturma riskini doğurur. İşte bu sebeple 2016 çok kritik bir yıl olacak. Zira, insanlar ‘enflasyon artık kalıcı olarak yüksek’ algısına girerlerse, bunu düzeltmek çok daha uzun sure alabilir. Bizim 2016 için enflasyon tahminimiz yüzde 8,3 seviyesinde.”
“Fiyat istikrarı öncelikli makro konu haline geldi”
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, normal şartlarda teoriye göre tedarik zinciri sıralaması göz önünde bulundurulduğunda ÜFE’nin kur şokunu absorbe etmesinin beklendiğini söyledi.
Enflasyon görünümündeki belirsizliklerin şu anda TL varlıklarda ve piyasalarda satış baskısının önemli sebebini oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, fiyat istikrarının da bu yıl için öncelikli makro konu haline geldiğini sözlerine ekledi.