Türkiye’de geçen yıl bitkisel üretim alanında en yüksek fiyat artışının görüldüğü ürün yüzde 129 ile zerdali olurken, fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 21,19 ile sofralık çekirdeksiz üzüm oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri verilerini yayımladı. Buna göre, Türkiye’de geçen yıl bitkisel üretim alanında fiyat artışında zirvede yüzde 129 ile zerdali yer aldı.
Zerdalinin bitkisel üretim fiyatı 0,82 liradan 1,89 liraya yükseldi. İkinciliği ise halk arasında ‘fakirin yiyeceği’ olarak adlandırılan patates alırken, bu ürünün üretici fiyatı ise 2014’te yüzde 106 artarak, 0,56 1,16 liraya çıktı. Üçüncü sırada yer alan kayısının fiyatı ise yüzde 89,34 artarak 1,18 liradan 2,23 liraya ulaştı. Bu ürünleri, yüzde 85,39 artış ile fındık, yüzde 80,56 ile kırmızı biber, yüzde 70,30 ile Antep fıstığı, yüzde 67,64 ile çeltik, yüzde 51,36 ile ayva, yüzde 50,70 ile Trabzon hurması, yüzde 47,26 ile yenidünya izledi.
FİYATI SERT DÜŞENLER
Söz konusu dönemler kıyaslandığında bitkisel üretimde fiyat düşüşünün en çok olduğu ürün sofralık çekirdeksiz üzüm oldu. Ürünün üretici fiyatı bir senede yüzde 21,19 gerileyerek, 1,09 liraya düştü. Üzümü yüzde 19,58’lik gerileme ile mandalina takip etti. Mandalinanın bitkisel üretim fiyatı 0,76’dan 0,61’e düştü. Fiyat düşüşü en yüksek üçüncü ürün ise dolmalık biber oldu. Bu ürünün fiyatı 2014’te yüzde 17,97 azalarak liraya düştü. Söz konusu ürünleri fiyat düşüşünde yüzde 15,69 ile aysberg marul, yüzde 11,55 ile kırmızı lahana, yüzde 9,49 ile ıspanak, yüzde 8,93 ile göbek marul, yüzde 7,87 ile roka, yüzde 6,66 ile taze bakla, yüzde 6,56 ile yaprak lahana izledi.
ÇEREZLER EL YAKTI
TÜİK’in verilerine göre, geçen yıl bitkisel üretimde ‘en pahalı ürün’ 19,12 lira ile Antep fıstığı olurken, bu ürünü 11,02 lira ile ceviz, 9,38 lira ile fındık takip etti. Bitkisel üretim fiyatı en düşük ürün ise 0,16 lira ile Şekerpancarı olurken, onu 0,44 lira ile greyfurt, 0,45 lirayla da karpuzun takip ettiği görüldü.