Sektördeki kayıt dışı üretime dikkat çeken Ilgaz, ‘Türkiye, geçmiş dönemlerde AB’nin ihracat yaptığı en büyük pazar ülke konumuna gelmişti. Doğru tarım politikalarının oluşturulması ve uygulanabilmesi için sağlıklı veriye sahip olunması gerekmektedir ve bu noktada kayıt dışılık en önemli engeldir” dedi.
KAYGI TAŞIYORUZ
Ilgaz, ithalatın koşullu olmasından dolayı ihtiyaca cevap verebilecek miktarda besilik hayvan getirilemediğini dile getirdi. Zeki Ilgaz, ‘İthalat açıldıktan sonra 2014 yılının son çeyreğinde 17 bin, 2015 yılı ilk 4 ayında ise yaklaşık 70 bin baş hayvan girişi olmuştur. Buna karşın Türkiye’nin dönemsel ihtiyacı 250 bin ile 400 bin civarıdır. Dolayısıyla ramazan ayı, turizm sezonu ve Kurban Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız” diye konuştu.
KESİM AĞIRLIĞINA ULAŞMAMIŞ OLUYOR
Besilik hayvan ithalatı için izin verilen hayvanların 300 kilogramın altında olması gerektiğini ifade eden Ilgaz, bu kapsamda getirilen besilik danaların kesim ağırlığına (500-550 kilogram) gelene kadar besiye alındığını ve bu sürenin yaklaşık 200-250 gün sürdüğünü kaydetti. Ilgaz, ”Bu süre 5-6 aylık bir periyodu kapsamakta olduğundan ihtiyacımız olan bu dönemde henüz hayvanlar kesim ağırlığına ulaşmamış olduğu için kesilemeyeceklerdir’ dedi.