Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektörüne yönelik olası yeniteşviklere ilişkin, “Şu anda açıklamadığımız ama herhangi bir tehdit durumunda kullanacağımız, elimizde birçok telafi edici tedbir mevcut. Ancak bu telafi edici tedbirler, nihai anlamda bir sorun çözme mekanizması değil” dedi.
Bakan Ünal, Almanya’nın Frankfurt kentinde, ülkenin önde gelen tur operatörleri ve turizm sektör temsilcileriyle görüşmesi sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Terörün, turizm sektörünü doğrudan etkilediğini belirten Ünal, “Terör her nerede olursa olsun doğrudan turizm sektörünü etkiliyor. Paris’te yaşandığında da Londra’da ya da İstanbul’da yaşandığında da bir terör saldırısı doğrudan turizm sektörünü etkiliyor. O yüzden bu sorun sadece Türkiye’nin ya da İstanbul’un sorunu değil bütün dünyada turizm sektörünün sorunu” diye konuştu.
“Alternatif olarak önlerinde yine bir Türkiye seçeneği var”
Ünal, daha önce yalnızca Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan gelen uçaklara ilişkin 6 bin dolar yakıt desteği verildiğini ancak bu desteğin artık tüm dünyadan gelen uçaklara da verileceğini hatırlattı.
Ünal, Türkiye’nin turizm sektörü için hala önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizerek, “Şu anda gördüğümüz kadarıyla İspanya ve Portekiz dolmuş durumda. Yunanistan’ın zaten kapasitesi belli. Kuzey Afrika konusunda çok ciddi çekinceleri var. Yani alternatif olarak önlerinde yine bir Türkiye seçeneği var. Türkiye alternatifi de önemli bir seçenek” ifadelerini kullandı.
“Elimizde bir çok telafi edici tedbir mevcut”
Turizm sektörüne yönelik yeni teşvik paketi olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Ünal, şunları kaydetti:
“Antalya’da, Bankalar Birliğinin bir toplantı yapmasını sağladık. Çünkü bu süreç bir psikolojinin ve algının yönetilmesiyle çok ilgili. O yüzden bankalarla sektörü bir araya getirdik. Sektörün bu konuda kaygılanmasını ve moral kaybı yaşamasını engellemek için yine karşılık anlaşması çerçevesinde BDDK ile gerekli görüşmeleri yapıp, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bu süreci çok yakından takip etmesini sağladık.
Yine diğer taraftan şu anda açıklamadığımız ama herhangi bir tehdit durumunda kullanacağımız elimizde birçok telafi edici tedbir mevcut. Ancak bu telafi edici tedbirler nihai anlamda bir sorun çözme mekanizması değil. O yüzden önümüzdeki süreçte daha çok yapısal tedbirlere yönelerek, sektörün yapısal sorunlarını ele alıp bu konuda daha yoğun çalışmalar yapmayı planlıyoruz.”