Pakdemirli, Bakanlığının 2019 yılı faaliyetleri ile 2020 yılı hedeflerine ilişkin bilgiler verdi.
Türkiye’nin elverişli coğrafi konumu, üretim kapasitesi ve uluslararası ticaretteki potansiyeli ile tarım sektöründe ilgi odağı haline geldiğini ifade eden Pakdemirli, Bakanlığının görev alanındaki konuların uluslararası gündemde en üst sıralarda bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin, dünyanın en büyük tarımsal üreticileri arasında ilk 10 içerisinde yer aldığına vurgu yapan Pakdemirli, ülkedeki tarımsal üretiminin tamamen GDO’suz olarak yürütüldüğünün altını çizdi.
Bu alanda ithalatın da yasak olduğuna işaret eden Pakdemirli, ‘’Bu konuda devam eden küresel tartışmaları düşünecek olursak GDO’suz şekilde gerçekleştirilen tarımsal üretimimizin dış ticaretimizde büyük bir avantaj teşkil ettiğine inanıyorum” dedi.
ÇEVRE DOSTU OLACAK
Tarımda teknoloji kullanımı için yürütülen çalışmalara değinen Pakdemirli, ‘’Dizel yakıt kullanımını azaltmak için yakın zamanda çevre dostu elektrikli traktör prototipini geliştirdik. Prototip hazır ve seri üretimine 2021 yılında başlanacak. Hayvanlar için geliştirilen akıllı kulak küpesi de vücut ısısı, coğrafi konum gibi her türlü veriyi kayıt altında tutuyor. Bu veriler, SMS yoluyla veterinere gönderiliyor. Bu şekilde hayvancılıkta büyük önem taşıyan çiftleşme zamanı gibi doğurganlık ve verimliliği arttırmak için doğru zaman ve müdahale yöntemi kolaylıkla belirlenebiliyor” diye konuştu.
Bekir Pakdemirli, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBIL) ile bilgi teknolojilerine dayalı bir kayıt sistemi oluşturulduğunu kaydetti.