Olay Gazetesi Bursa

Elektrikli araçtan benzin çalmaya çalışırken…

Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protestolar kapsamında yaşanan benzin sıkıntısı nedeniyle bir kişi elektrikli bir araçtan yakıt çalmaya çalışırken akıma kapılarak hayatını kaybetti.

Fransa’nın Besonçon kentinde, dün gece aracının deposunda benzin kalmayan bir kişi, sifon pompa setiyle başka araçtan benzin çalmaya çalışırken öldü.

İsmi açıklanmayan kişinin, elektrikli aracın deposundaki akıma kapıldığı belirtildi.

Söz konusu kişinin etrafa yayılan yanık kokusu sonrasında fark edildiği ancak müdahaleye rağmen kurtarılamadığı ifade edildi.

Fransa’da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısına karşıprotestolar kapsamında hafta sonundan bu yana rafinerilerden benzin istasyonlarına ulaşım sendikalar tarafından engellenmiş durumda.

Ülkedeki 8 rafinerinin tamamında grev yapılırken bazı rafinerilere hiç ulaşılmıyor.

Fransa’daki 12 bin benzin istasyonundan 4 bin 26’sında ise benzin kıtlığı yaşanıyor. Bazı bölgelerde araç başına 20 litre verilmesi uygulamasına geçildi.

UZUN KUYRUKLAR VE KAVGALAR

Hafta başından bu yana Seine-et-Marne’de bulunan ve Paris’in de yer aldığı Ile de France bölgesine dağıtım yapan Grandpuits petrol rafinerisinin bloke edilmesiyle benzin kıtlığı, Paris ve çevresinde de hissedilmeye başlamıştı.

Paris’te benzin istasyonlarının bazılarının önünde kuyruklar oluşurken, bazılarında da yakıt olmadığı için pompaların üzerine “Benzin yok” uyarısı asıldı. 

Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor. Rafineri eylemleri özellikle ülkenin kuzey ve iç kesiminde etkili olurken, diğer bölgelerden de eylemlerle destek gelmeye başladı. Eylemler sonucu Fransa’daki benzin istasyonlarının yüzde 20’si hizmet veremeyecek noktaya geldi.

Ülkede yoğun protestoların hedefi olan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek. Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor.