Olay Gazetesi Bursa

Ekonomiye ve reformlara odaklanalım

İş dünyası temsilcileri seçim sonuçlarına ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde, artık ekonomiye ve reformlara odaklanılması gerektiğinin altını çizdiler. Öne çıkan diğer beklenti ise uzlaşı...

İş dünyası, 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, seçim sonuçlarının ülkeye huzur, başarı ve refah getirmesi dilenirken, ”Oy oranını önemli ölçüde artırarak iktidarını sürdüren AK Parti ve TBMM’de temsil edilecek partiler kutlar, yeni parlamentonun Türkiye’deki özgürlük alanlarını genişletme, demokratik standartları yükseltme, hukuk devletini güçlendirme ve refah seviyesini artırma yolunda uyum içinde çalışmasını arzu ederiz” denildi. Açıklamada, iş dünyasının beklentileri şöyle sıralandı: ”İlerletilmesi ve geliştirilmesi gereken siyasi reform ve kamu yönetimi, kalkınma ve rekabet gücü alanlarında bir dizi düzenlemenin süratle hayata geçirilebilmesi, AB üyelik sürecinin güçlendirilmesi ve bir süredir yıpratıcı düzeyde keskinleşmiş olan toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi yönünde, ortak akıl ve uzlaşı anlayışı içinde hareket edilmesidir.”

ŞİMDİ ÇALIŞMA ZAMANI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, artık yoğun seçim gündeminin geride bırakıldığını belirterek, ”Yeniden ve güçlü bir tek parti iktidarının sandıktan çıkmış olması, istikrar, huzur ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır. Türkiye şimdi bu fırsatı kullanmalı, ekonomiye ve reformlara odaklanmalıdır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, istişare ederek ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Şimdi ülkemiz için hep birlikte çalışma zamanı” diye konuştu.

TÜKETİCİ GÜVENİ SAĞLANMALI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, en kısa sürede kurulmasını istedikleri hükümetten ve tüm siyasi partilerden, seçim yorgunu olan milletin umudunu ve moralini güçlendirecek adımları bir an evvel atmalarını beklediklerini bildirdi. Artık birinci gündem maddesinin ekonomi olması ve milletçe yeniden kalkınma hedeflerine odaklanılması gerektiğini kaydeden Burkay, ekonomideki önceliğin ise tüketici güveninin yeniden sağlanması ve ihracatın hareketlenmesini destekleyecek adımların atılması olduğunu kaydetti.

AB SÜRECİ CANLANMALI

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan da, iş dünyası olarak yeni bir anayasa ile demokrasinin güçlenmesi adına sağlam adımlar atılmasını, hukuk ve eğitim sisteminde yaşanan yapısal sorunların toplumsal uzlaşı çerçevesinde ele alınarak hızla iyileştirilmesini arzu ettiklerini bildirdi. Öte yandan, Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecinin yeniden canlandırılması noktasında istekli olunmasını da isteyen Baylan, ”Uzun zamandır ülke gündeminde olan ekonomik reformların, bundan sonraki süreçte bir an önce hayata geçirilmesini diliyoruz” dedi.

UMUT DOLU BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses, artık geleceğe umutla baktıklarını ifade etti. Bugünü, Türkiye için yeni ve umut dolu bir dönemin başlangıcı olarak gördüklerini aktaran Gürses, ülke kalkınması yolunda gelecek 4 yıllık dönemin bir dönüm noktası olacağına inandıklarını vurguladı. Gürses, ”İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz” diye konuştu.

TAŞLAR YERİNE OTURACAK

Hüseyin Durmaz (Bursa OSB Başkanı): Ağız tadımızın ve vatanımızın bütünlüğünün bozulmamasını istiyoruz. 2023’e yönelik ekonomik hedeflerimiz var. Bunların gerçekleşmesi için de adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz.

Özer Matlı (Bursa Ticaret Borsası Başkanı): 2015 maalesef kayıp bir yıl oldu. 2016 için verilen taahhütler için bir an önce harekete geçilmeli. Birinci önceliğimizin ekonomi olacağını inanıyorum. Ekonominin bir an önce canlanmalı.

Naci Güncü (Karacabey TSO Başkanı): Bundan sonraki önceliklerin ekonomi ile ilgili meseleler olmasını temenni ediyoruz. Zaten propaganda döneminde bunlar dile getirilmişti. Ekonomide taşların yerine oturacağına inanıyoruz.

Namık Ziya Mescioğlu (İMSİAD Başkanı): Sonuçların, piyasalara olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum. Herkesin malumu olduğu üzere uzunca bir süredir siyaset konuşuyorduk. Dün gecenin ardından artık birinci önceliğimizin ekonomi olmalıdır.

Osman Arslan (TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı): Bizlerin ihtiyacı huzur, güven ve istikrarın devamının sağlanması, kalkınma hamlelerinin devam etmesidir. Ülkemizi aydınlık ve daha güçlü yarınlara ulaştırmak için var gücümüzle çalışmalıyız.

Hasan Moral (DOSABSİAD Başkanı): Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Artık seçmenin verdiği mesajlar iyi anlaşılmalı ve gerilim ve kutuplaşmalar sona ermeli. Bu bağlamda tüm partiler de üstünü düşen görevi layıkıyla yerine getirmeli.

Aytuğ Onur (BALKANTÜRKSİAD Başkanı): İş dünyası olarak işimizin, aşımızın peşine düşebilmemiz için öncelikle ülkemizde güven ikliminin kararlılıkla oluşturulması gerekiyordu. Seçimler sonucunda da bu belirsizlik ortadan kalktı.

Halil Atalay (BEKSİAD Başkanı): Artık önümüz açık. Atılacak adımları daha net bir şekilde atabilir, yatırım kararlarını daha akılcı şekilde alabiliriz. 1 Kasım seçiminin sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ederim.

Metin Anıl (İTSO Başkanı): Hükümetten Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan olumsuzluklara çözüm üretmesini, ekonomik atılımları devam ettirmesini ve Türkiye’yi büyük bir hızla normalleştirerek önceliği ekonomiye vermesini bekliyoruz.

Ender Yorgancılar (EBSO Başkanı): Yeni hükumetimizin toplumdaki gerginliği ortadan kaldırması, tüm kesimleri kucaklaması, güvenlik ve ekonomi konularını ön plana alacak şekilde ülkemizi 2023 hedeflerine taşıması en büyük beklentimizdir.

Adil Konukoğlu (GSO Başkanı): Ülkemizde 13 senedir tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli atılımlara imza atıldı. Şimdi Türkiye’de yeni bir sayfa açıldı. Artık önümüz açık. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.

Mehmet Kaya (ŞUTB Başkanı): Temennimiz iktidarın istikrarlı şekilde başta ekonomik olmak üzere her açıdan yoluna devam etmesidir. Ekonomik yatırımların önceki yıllarda olduğu gibi ülkemizi büyüme, teşvik ve hibelerle kalkındıracağına inanıyoruz.

Tarkan Kadooğlu (TÜRKONFED Başkanı): Ekonomi, barış süreci, AB ve dış politika gibi konularda gereken reformlar hayata geçirilmeli. Hükümetle iş dünyası el ele verip kaybettiğimiz 2015 yılını yeni bir heyecan ve sinerji ile telafi etmeli.

Şemsi Bayraktar (TZOB Başkanı): Milletimiz görevini yerine getirmiş ve ülke yönetimini belirleyen iradesini yansıtmıştır. Şimdi hızla seçim süreci geride bırakılmalı, toplumun bütün kesim ve sektörleri ülke menfaatlerine odaklanmalıdır.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

*Christopher Dembik (Saxo Bank): Türkiye’de siyasi belirsizliğin son bulması yabancı yatırımcılar için iyi bir haber. Biz şimdi mali disiplinin devam etmesini ve yapısal reformlar konusunda daha hızlı hareket edilmesini bekliyoruz.

*Neil Shearing (Capital Economics): Yatırımcılar artık hükümetin ekonomik büyümeyi artırmak için adımlar atmasını bekleyebilir. Aslında, hükümet harcamalarda ve bilançolarda kontrolü devam ettirmek adına iyi pozisyon elde etti. Bu kritik bir geçiş.

*Tamer Yılmaz (Ziraat Yatırım): Türk lirası varlıklarında yabancı yatırımcı ilgisi artacak. Kısa dönemdeki bu kazancı öngörmek zor bir şey değil, önemli olan uzun dönemde ne olacağını görebilmek. Onun da belirleyicisi kurumsallaşma olacak.

ESNAF UMUTLU

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşın, AK Parti’ye tek başına hükümeti kurma çoğunluğu verdiğini, bundan sonra birlik, beraberlik içinde ekonomik reformların yapılmasının öncelikli beklentileri olduğunu söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ise seçim sonuçlarıyla dolar ve Euro’da düşüşün başladığını, esnafın istikrarı tercih ettiğini ifade etti. Çelikus, ”Tek partili, iradeli bir Türkiye ile birlikte piyasaların daha iyimser şekilleneceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.