Olay Gazetesi Bursa

Ekonomik yükselişin yerini düşüşe bırakmaması için tedbir şart

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal'ın Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar. Türkiye ekonomisi, Bursa sanayisi, BUSİAD’da yeni dönem ve SİAD’ları konuştuğumuz söyleşide Küçükkayalar, önemli açıklamalar yaptı.

Ekonomiyle ilgili tespit ve önerilerini yapan BUSİAD’ın yeni Başkanı Buğra Küçükkayalar, Covid döneminde bile yatırım ivmesi, olumsuz  ekonomik etkenlere rağmen, 1997 yılından bu yana görülmemiş bir şekilde arttı.  Ancak 2021’de  politika faizinin düşürülmesiyle  durgunluk başladı. Dolayısıyla teklifler azalmaya başladı ve yatırımlar için iş insanları beklemeye koyuldu.  Eğer gerekli tedbirler alınmazsa yükselişin yerini düşüşe bırakma olasılığı var” dedi.

BUSİAD’ın yeniden yapılanmasıyla ilgili de açıklamalar yapan Küçükkayalar, 11 komite kurduklarını belirtti. Komitelerin yaptıkları çalışmaların kendilerine yön vereceğini kaydeden Küçükkayalar, “Anlık değerlendirmeler yapmak yerine, oluşturduğumuz 11 komiteyle ilgili dönemsel çalışmalar yapıp, toplumla paylaşmayı hedefledik. Kimin için sorusunu sorduk kendimize ve 3 odak noktası  belirledik. Bir, üyelerimiz, iki Bursa’mız ve üç de ülkemiz. 11 komiteden gelen sonuçlar bu üç odağımıza yönelik olacak” diye konuştu.

————————–

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar.

Türkiye ekonomisi, Bursa sanayisi, BUSİAD’da yeni dönem ve SİAD’ları konuştuğumuz söyleşide Küçükkayalar, önemli açıklamalar yaptı.

“BUSİAD BAŞKANLIĞIMIN ALTYAPISI VARDI”

Çağdaş Eğitim Kooperatifi başkanlığı görevinizi devrettikten çok kısa bir zaman sonra  iş dünyasının önemli derneklerinden birinin başına geçtiniz. Yani eğitim alanından ekonomi alanına geçtiniz. BUSİAD başkanlığınız nasıl gelişti?

ÇEK’te 25 yıllık yönetim kurulunda görev almam sanki beni bir eğitimci kimliğine büründürdü. Halbuki ben üniversiteden  mezun olduktan sonra 1983’ten itibaren Oyak Renault’da 14 yıl aralıksız çalıştım. Daha sonra inşaat sektörüne geçtim. Konut ve sanayi yapıları ağırlıklı bir inşaat firması kurduk. Bugüne kadar da sanayi yapıları ilgi alanımız oldu ve Bursamıza, ülkemize katkı koyduk, koymaya devam ediyoruz. 2 yıl Günay Baylan döneminde yönetim kurulu üyeliği yaptım, 2 yıl da önceki başkan Hadi Türkay döneminde görev aldım. Zaten 4 yıl yönetim kurulunda görev almıştım. Otomotiv sektöründen inşaat sektörüne geçtikten sonra Türkiye Prefabrik Birliği yönetiminde  yaklaşık 15 yıl görev alıp 6 yıl da başkanlık yaptım. Dolayısıyla sanayi ile iç içe bir hayatım oldu. BUSİAD’ın yönetimlerinde 4 yıl görev almam başkanlık görevimin altyapısı oldu.

“İLETİŞİM ÖZELEŞTİRİSİ”

BUSİAD, 1980 öncesi TÜSİAD’dan sonra kurulmuş İlk SİAD olma özelliğini taşıyor. Alanında çok güçlü isimlerin başkanlık yaptığı önemli bir sivil toplum örgütü. Zamanla SİAD’ların sayısı arttı ve ülkemizdeki  sosyoekonomik koşullar değişti. Buna bağlı olarak sermayenin el değiştirdiği bir dönemden söz ediliyor. Bu koşullara bağlı olarak BUSİAD’ın  etkinliğini  kaybettiği görüşü söz konusu. Buna katılıyor musunuz?

Etkinliğini kaybetmek yerine bir miktar  etkinliği azaldı diyebiliriz .Saydığınız önemli etkenler. Özellikle SİAD’ların sayısının artması önemli. Bursa’da 100’e yakın SİAD var. Bir başka önemli etken de pandemide etkinliklerin Zoom odaklı olması. Bu belki birçok kurum için de geçerli. Bir başka etken de, salt ekonomi olarak  düşünmek ilgi alanımızı daraltmış olabilir. Ancak iletişimimizi biraz daha artırmamız  gerekiyordu.

“BUSİAD YENİDEN YAPILANIYOR”

BUSİAD’ın üye profiline baktığımızda 260 üyenin sadece 23’ünün kadın olduğunu görüyoruz. Bu konuda bir öz eleştiriniz olacak mı?

Bu konuya daha fazla odaklanmamız  gerektiğini düşünüyorum. Yönetim olarak da   böyle düşünüyoruz. Bunu, 15 Ocak’ta yaptığımız genel kurul öncesinde görevli olan  yönetim kurulu üyeleriyle ele aldık ve  yeni bir yönetim kurulunun oluşturulması, gerekirse  yedek üyelerin de değişimini dikkate aldık.  15 üyeli yeni yönetim kurulunda 4 kadın üyemiz bulunmakta. Yaş ortalamamız 51.  Yedek üyelerin üçte biri kadın ve yaş ortalaması 43. Yedek üyelerimizi, geleceğin BUSİAD’ında görev alacağını düşünerek 2. ve 3. nesil gençlerden ve kadın üyelerden oluşturduk.

“YENİ DÖNEM HEDEFLERİ”

Yeni dönemde BUSİAD’da neler değişecek?

BUSİAD yönetim kurulu, pandemi döneminde bir biri ardına 3 vizyonel toplantı yaptı. Hedef, geleceğin BUSİAD’ını oluşturmaktı. Pandeminin sona ermesiyle brlikte bu yapılan çalışmaları hayata geçirmeye çalıştık. Öncelikle ilgi alanlarımızı salt ekonomi olmaktan çıkarıp, çevre, eğitim,  enerji, iletişim, kurumsal gelişim, kültür ve sanat, teknoloji ve toplumsal sorumluluk olarak 9 başlığa çıkarma kararı aldık. Bu 9 başlıktan yola çıkarak 11 çalışma komitesi oluşturduk. Kurumsal gelişim, iletişim ve medya ilişkileri BUSİAD’ın gelecek  yapılanmasını anlatıyor. Gençleşmeyi 2. ve 3. nesillere aktarmayı, kadın üye sayısını artırmayı hedefliyoruz. 44. yılını kutladığımız BUSİAD’daki kurucularımızdan başlamak üzere belirli yaşlara gelmiş değerlerimizle daha çok birlikte olmayı ve deneyimlerinden yararlanmayı amaçlıyoruz. Derneğimizin paydaşlarıyla daha iyi iletişim içerisinde olmayı hedefliyoruz.  Anlık değerlendirmeler yapmak yerine, oluşturduğumuz 11 komiteyle ilgili dönemsel çalışmalar yapıp, toplumla paylaşmayı hedefledik. Kimin için sorusunu sorduk kendimize ve 3 odak noktası  belirledik. Bir, üyelerimiz, iki Bursa’mız ve üç de ülkemiz. 11 komiteden gelen sonuçlar bu üç odağımıza yönelik olacak. Her bir komitenin ilgi alanına göre  periyodların çıktıları şekillenecek. Örneğin geçen yıllarda yapılan 3 aylık ekonomik değerlendirme bültenlerini tekrar hazırlamaya başlayacağız. Makro ekonomik konulara zaten TURKONFED ve TUSİAD eğiliyor. Biz daha çok Bursa’mıza yönelik öngörü ve değerlendirmelere yer vereceğiz. Not aldığımız 33 sektör var  ve bunların dördünde BUSİAD üyesi yok. Daha çok tekstil ve otomobil ağırlıklı üyemiz var. Yeni dönemde bu yelpazeyi daha da genişletip her sektörde daha fazla ve etkin üye yapma hedeflerimiz arasında. Diğer konu eğitim.  Üniversite sanayi, teknik eğitim gibi konularda çalışmalarımız olacak. Her bir komitemizin sorumlusu bir yönetim kurulu üyesi olup, ilgi alanına yönelik olarak bir  komitenin sorumluluğunu üstlendi. Diğer konularımız sosyal sorumluluk, eğitim,  digital dönüşüm, yenilikçilik ve girişimcilik. Geleceğin Bursa’sı için sürdürülebilir  enerjiyi sağlamalı ve yeşil Bursa’yı korumalıyız.  Aile işletmelerini  2. ve 3. nesillere sağlıklı şekilde aktarmalıyız.  Otomotiv, tekstil ve hizmet sektörü de diğer komitelerimiz arasında yer alıyor.

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…