Olay Gazetesi Bursa

Ekonomik felaket olmaz

Uluslararası finans kuruluşlarının uzmanları, Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimin hem Türkiye hem de Rusya ekonomisine olumsuz yansıyabileceğini ancak ciddi sorunlar oluşturmayacağını belirtiyor.

Yabancı uzmanlar, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin iki ülke ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi.

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, yaptırımların Rusya ekonomisine etkisinin Türkiye ekonomisine oranla daha sınırlı olabileceğini, ancak sadece bu yaptırımlardan dolayı her iki ülke için de ‘ekonomik felaket’ yaşanmayacağını söyledi. Capital Economics Gelişen Ekonomiler Kıdemli Ekonomisti William Jackson da, Türk ekonomisinde yaptırımlardan kaynaklanan maksimum kaybın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 0,5’ine tekabül etmesini öngördüğünü kaydetti. Jackson, ”Yaptırımların yaz mevsimine kadar sürmesi durumunda en büyük kaybın turizm sektöründe yaşanması muhtemel. Ayrıca genel olarak ekonomide meydana gelecek zarar, AB’nin göçmen krizine yardımcı olmak için Türkiye’ye yaptığı 3 milyar Euro’luk yardımla telafi edilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA MEYVEYİ ZAMLI ALIR

Jackson, Rusya’da sadece 90 bin Türk vatandaşının çalışmasından dolayı ülkedeki Türk firmalarına ilişkin yaptırımların etkisinin muhtemelen sınırlı olacağını, ithalat yasağının etkisinin ise belirsiz olduğunu anlattı. Türkiye’den ithalat yasağının Rusya ekonomisine de yansıyacağına dikkati çeken Jackson, ”Türkiye, Rusya’nın toplam gıda ithalatının dört birini oluşturuyor. Rusya özellikle AB, ABD, Avustralya, Kanada ve diğer birkaç ülkeden gıda ithalatını daha önce yasakladığı için gıda ihtiyacını başka bir ülkeden karşılaması daha pahalı hale gelecek” ifadelerini kullandı.

KÖTÜ BİR ZAMANA GELDİ

Berenberg Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımının yaklaştığı bir ortamda Moskova’nın yaptırımlarının Türkiye için kötü bir zamana denk geldiğini vurguladı. Turizm sektörünün, Türkiye’nin cari açığının önemli bir dengeleyicisi olduğuna işaret eden Hungerland, ”Rusya, Türkiye’nin ikinci büyük turist kaynağı, bu yüzden yaptırımlar turizm sektörünü zora sokabilir. Genel olarak yaptırımların Türkiye’nin gelecek yılki GSYH’sine yüzde 0,1 ve potansiyel olarak yüzde 0,3 azalış şeklinde yansımasını bekliyoruz” diye konuştu.

RUSYA’DA GIDA ENFLASYONU ARTAR

Hungerland, yaptırımların Rusya tarafında da yansımalarının görülebileceğini ifade ederek, ”Yaptırımların, Rusya’nın halen yüksek olan enflasyonunu aşağı çekmede biraz daha uzun zaman mücadele etmesine yol açmasını bekliyoruz. Yani Rusya’nın enflasyonu, özellikle de gıda enflasyonu gelecek 6 ay içinde yüzde 0,2 ile yüzde 0,4 arasında artabilir” tahminini de paylaştı.