Murat Kavuncu, ekmek israfı ve merdiven altı üretim yapan ekmek fırınlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini ifade eden Kavuncu, ‘’Bunun yüzde 10’u yani 12 milyonu israf ediliyor. Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane orta ve ilköğretim okulu, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir. Binlerce kişinin sosyal güvenlik primleri yatırılabilir” dedi.
TÜKETECEĞİNİZ KADAR ALIN
İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyük şehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız çalışan fırın olduğunu dile getiren Kavuncu, ‘’2016’da çıkarılan iş yeri açma ruhsatı yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor. Merdiven altı çalışan bu fırınların denetimlerinin artırılması lazım” diye konuştu. İnsanlara tüketeceği kadar ekmek almalarını öneren Kavuncu, şöyle devam etti: ‘’3 ekmek tüketirken 5 ekmek almak yanlış. Sonra ekmek bayatladı diye tüketmiyorsun, çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz.”
KAYIT DIŞILIK YAZILIMLA ÖNLENECEK
Ekmek fırınlarına yönelik yeni bir milli yazılım üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kavuncu, şunları kaydetti: ‘’Ticaret Bakanlığı, e-faturayı zorunlu tuttuktan sonra Türkiye’de ne kadar ekmek üreten fırın varsa 1 yıl içinde bu yazılıma geçecek. Seminerler düzenleyerek yeni sistemi fırıncılara anlatıyoruz. Böylece üretilen ekmeğin miktarını, kurum ve kuruluşlarda ne kadarının tüketildiğini göreceğiz. Yazılımla ekmek israfını azaltmayı ve kayıt dışı fırınların önüne geçmeyi hedefliyoruz.”
2 BİN SURİYELİ FIRIN VAR
Suriyelilerin Türkiye genelinde 2 binin üzerinde fırın açtığına işaret eden Kavuncu, söz konusu fırınların Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de fırınlar faaliyet gösterdiğinin altını çizdi. Murat Kavuncu, ‘’Bütün fırınlar ruhsatsız. Oturum izinleri var diye organize sanayi bölgelerinde şirket kurmuşlar Suriye ekmeği üretiyorlar. Bu ekmeğin ilgili hiçbir devlet kurumunda yasal altyapısı yok. Bir firma hariç, bu fırınlarda üretilen ekmekler hijyenik değil, içler acısı durumdalar” dedi.