Olay Gazetesi Bursa

Eğitimciler dertli: ‘Okullar kaosla açıldı’

Okulların büyük bir kaosla yüz yüze eğitime geçtiğini dile getiren Eğitim İş Şube Başkanı Yeliz Toy, “Önlem alabilmek adına okullarda temizlik malzemesi yok. Malzeme olsa bile hijyeni sağlayacak personel bulunmuyor. Sorunun acil çözülmesi lazım” dedi.

DERYA DEMİR PINAR

Normalleşme süreciyle sarı listede bulunan Bursa’da tüm eğitim öğretim kademeleri Salı günü yüz yüze eğitime geçiş yaparken, aniden alınan karar kaosu da beraberinde getirdi. Okullar gerekli ders programını hazırlayamadı, temizlik malzemeleri kurumlara ulaşmadı. Bazı öğrenci ve velilerin okulun açıldığından dahi haberi olmadı. Yüz yüze eğitimin büyük bir karmaşayla başladığını ifade eden Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, “Okula gittiğimizde bir yıl önce nasılsa düzen o şekilde bulduk. Havalandırma yok, temizlik malzemesi gönderilmemiş. Sadece ihtiyacı olan öğrencilere maske dağıtılıyor. Ders programlarımız dahi belli değildi. Ekstra herhangi bir önlem alınmamıştı. Velilerin de son anda haberi olunca ne yapacaklarını şaşırdı. Servisleri ayarlayamadılar, gerekli hazırlıklarını yapamadılar. Bazılarının ise geç haberi olduğu için çocuklarını gönderemedi” dedi.

“EŞİT DERS ALAMIYORLAR”

Sınıfların seyreltilmesi için 2 grup halinde ders verildiğini anlatan Toy, “Birinci grupla pazartesi ve salı, ikinci grupla ise perşembe ve cuma günü ders işliyoruz. Ancak garip olan şu ki, birinci gruba 2 saatlik verdiğimiz dersi, ikinci gruba sadece 1 saat işletiyoruz. Yani bir grup dersi daha az görmüş oluyor. Bu nasıl bir sistem anlayamadık. İdarelerin de kafalarında bir karışıklık var. Bazı okulların uygulamalı bölüm öğretmenleri yüz yüze eğitime çağrılırken, bazıları ise ‘uzaktan ders vereceksiniz’ diyerek okula gelmeyin deniyor. Ciddi bir kafa karışıklığı söz konusu” diye konuştu.

“ÖDENEKSİZ KALDIK”

Okullarda büyük bir hijyen sorunun olduğunu dile getiren Toy, ödenek olmadığı sürece temizlik malzemelerinin temin edilemeyeceğini kaydetti. Toy, “Okulları yüz yüze eğitime açtılar ancak temizlik ile ilgili ekstra bir önlem göremedik. Herhangi bir temizlik malzemesi okulların eline ulaşmadı. Ulaşsa bile 1 personel ile tüm okulu hijyen hale getirmek imkansız. Okullara temizlik malzemesi için ödenek gelmediği için idarenin de eli kolu bağlanıyor. Sınıflarda havalandırma sistemi olmadığı için hava soğuk olmasına rağmen dersler, pencereleri açarak işlendi” dedi.

“SOSYAL HAREKETLİLİK AZALTILMALI”

Uzaktan eğitimle derslere ulaşamayan öğrencilerin sayısının fazla olduğunu belirten Toy, “Öğrenci hiç online derslere katılamamış. Bu nedenle ilk üniteye dönerek eğitim vermeye başladık. Bursa yeniden riskli il statüsüne girerse okulların bir kısmı yine uzaktan eğitime geçecek. Bu öğrenci yine dersi alamayacak ve biz sil baştan geri döneceğiz. Sürekli açılıp kapanmak çocukların psikolojik durumunu da etkiliyor. Bu nedenle ilk etapta sosyal hareketliliği azaltıp sadece okulları açmalıydılar. Sosyal hareketlilik nedeniyle vaka sayıları artmasıyla okullar kapanacak ve yine üzülen öğrenciler olacak” ifadelerini kullandı.