Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, 11 Ekim’de Orhangazi’de bir lise öğrencisinin, sınıfının bulunduğu 4’ncü kattaki camdan atlaması sonucu yaşamını kaybetmesinin ardından okulların güvenlik açığı konusunda endişelerini daha da arttırdığını söyledi. Bu olay hafızalardaki yerini korurken birkaç gün önce Nilüfer Vardar Anaokulu’nda, okul öncesi öğrencisinin, sınıfının bulunduğu ikinci kat camını açarak aşağıya atladığı ve camlarda kilit olmadığı iddiaları kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Toy, önceki gün de Yıldırım Profesör Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nde, öğrencilere personel yetersizliği nedeniyle sınıf temizletildiği sırada sınıf kapısında yaşanan bir kazada öğrencilerden birinin parmağının yaralandığı ve kopma riski yaşandığını söyledi.
BASİT TEDBİRLERLE ÖNLENEBİLİR…
Basit tedbirlerle önlenebilir kazaların ağır neticeleri herkesi üzerken yaşanan olaylardan ders çıkarılmadığının da altını çizer Toy, “Her yaş grubundan öğrencinin olduğu, okul öncesinden yüksek öğretime kadar her kademede genel güvenlik önlemlerinin yanında yaş grubu özelliklerine göre özel güvenlik tedbirlerinin de alınması ve kamusal alanlar içinde en güvenli yer olması gereken okulların, zemininden tavanına, duvarlarından camlarına kadar güvenlik politikası kurallarına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almanın yanı sıra iç düzenlemede de, camlarda güvenlik önlemi olarak korkuluk, kilit gibi basit tedbirler yaşam kurtarır özelliktedir. Merdiven boşlukları, kör alanlar, sivri kesici malzemeler, kaygan zeminler büyük tehditler oluşturmaktadır” diye konuştu.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ…
Eğitim-İş Şubesi olarak 17 ilçede yaptıkları okul güvenliği araştırmasının sonuçlarını açıklayan Toy, “Üyelerimizin yüzde 66.5’i okullarının fiziki olarak güvenli olmadığını, öğretmenlerimizin yüzde 72’si okullarında güvenliğin özel güvenlik görevlisi dışında personel ile sağlandığını, yüzde 64’ünün ise okullarında ‘Okul Güvenliği ve Politikası Kuralları’nın olmadığını belirtirken, yüzde 63’ü de okula gelen ziyaretçilerin giriş-çıkış kontrollerinin yapılmadığını ifade etmiştir. Üyelerimizi yüzde 60’ı ise, okulun fiziki kapasitesi ile öğrenci sayısının uyumlu olmadığını belirtiyor.
Bu kapsamda;
Okul Güvenliği ve Politikası kurallarının olmaması, camlarda basit korkulukla bile önlenebilecek kazaların öğrencilerimizin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanması, kalabalık sınıflar ve sınıf hakimiyetinin güçlüğü, ana caddeye açılan okul kapıları ve çoğunda halen güvenlik eksiğinin giderilmemesi, okullarda yetersiz personel, birden fazla okulun aynı binayı kullanması ve akşam 21.00’e kadar devam eden ders saatleri de ulaşım konusunda öğrencilerimizin güvenliğini tehdit etmektedir. Eğitim-İş olarak, yaşanan kazalarla ilgili yapılacak inceleme-araştırma sonucunda kusur ya da ihmalin ortaya çıkması durumunda takipçisi olacağız” dedi.