Edirne’de etkili olan yağışlar sonrası toplanan İl Kriz Masası, Tunca veMeriç nehirlerinin debisinde yaşanan ani yükseliş nedeniyle nehirlerin üzerindeki tarihi taş köprülerin araç ve yaya trafiğine kapatılmasına karar verdi.
Kararın ardından köprülere güvenlik bandı çeken İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tarihi köprülerdeki araç ve yaya geçişini durdurdu.
Yunanistan sınırında bulunan ve 5 binin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi ile bağlantıyı sağlayan Tunca veMeriç köprülerinin kapatılmasıyla ulaşımın askeri araçlarla sağlanacağı belirtildi.
Pazarkule Sınır Kapısı’nın da bulunduğu uluslararası nitelikteki yolun trafiğe açılıp açılmayacağı, nehirlerdeki su seviyesinin durumuna göre karar verilecek.
Yunanistan’a gitmek isteyenler ise İpsala Sınır Kapısı’ndan ulaşımlarını sağlayabilecek.
Meriç Nehri’nin durumu
Kentteki Tunca Nehri’nin ardından Meriç Nehri’nin de debisi arttı. Meriç, Arda Nehri’nin getirdiği yoğun su hacmine bağlı olarak Bosna köy civarında taştı. Nehrin tarım arazilerine yayılışı devam ediyor.
Bu arada, nehir yatağı yakınındaki pek çok işletme ve balıkçı barınağına da su girdi.
Evliya Kasımpaşa Camisi yakınındaki bir balıkçı barınağında mahsur kalan kişi, polisi arayarak yardım istedi. AFAD ekipleri, vatandaşı kurtarmak için harekete geçti.
Yetkililer, Arda ve Tunca’yla Edirne’de birleşen Meriç Nehri’nin debisinin daha da artması bekleniyor. Tunca Nehri’nin son ölçüm değeri 370 metreküp/saniye, Meriç ise 1415 metreküp/saniye seviyesinde akıyor.
Arda Nehri, Meriç’e yoğun su getiriyor
DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son ölçümler değerlendirildiğinde, öngörülen senaryonun Meriç’in debisinin 1700-1800 metreküp seviyelerine ulaşacağı yönünde olduğunu söyledi.
Bulgaristan’daki aşırı yağışlar nedeniyle Arda Nehri’nden Meriç Nehri’ne yoğun su akışı sağlandığını vurgulayan Sabancı, taşkın bölgesindeki seddelerin sıklıkla gözlemlendiğini ve herhangi bir sedde hasarı durumunda, ekiplerin müdahale için teyakkuzda tutulduğunu kaydetti.
Birçok kişi sabah, suları kepçeyle aşarak işe gitti
Edirne’deki, nehir taşkını nedeniyle Karaağaç Mahallesi sakinleri kent merkezine ulaşımda zorlanıyor.
Tunca’nın suları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı er meydanı, Adalet Kasrı, Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu saray kalıntıları, Kanuni ve Fatih köprüleri ile Balkan Şehitliğini sular altında bıraktı.
Tunca Nehri üzerindeki, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne bağlantıyı sağlayan Tunca Köprüsü’nün girişlerine de su birikti. Mahalleden kent merkezine geçişler askeri araç ve kepçelerle sağlanıyor.
Birçok kişi sabah, suları kepçeyle aşarak işe gitti.
“Debi beklenenden daha ani bir yükselişe geçti”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’deki nehir debilerinin beklenenden çok daha ani yükseldiğini söyledi.
Gürkan, debisi yükseldiği için taşan Tunca Nehri çevresinde incelemelerde bulundu.
Gürkan, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dün gece, nehirlerde ciddi bir su yükselmesi ve tehdidi olduğunu söylediklerini anımsattı. Arda Nehri’nin debisinin 1573 metreküp/saniye, Meriç Nehri’nin debisinin ise ise 1200’ler seviyesinde olduğunu belirten Gürkan, şöyle konuştu:
“Nehir debileri, umulandan ve beklenenden daha çok ani bir yükselişe geçti ve bunun artacağında endişe ediyoruz. DSİ yetkilileri de bununla ilgili uyarıda bulunuyorlar. Vali Bey ile birazdan kriz masasını toplayacağız. Büyük ihtimalle Karaağaç Semtimizin Arda Nehri’ne en yakın noktasındaki Göl Mahallesi’ni boşaltma kararı vereceğiz. Çünkü bu tür durumlarda mal güvenliği öncesi can güvenliğini sağlamamız gerekiyor.”
Gürkan, şu anda Karaağaç yolunda su birikmeye başladığını, nehrin geçtiği Söğütlük olarak bilinen noktada her aşırı yağıştan sonra taşkın oluştuğunu ifade etti. Devlet Su İşleri ve belediye ekiplerinin yola balans malzemeleri atacağını dile getiren Gürkan, şöyle devam etti:
“Arda Nehri Yunanistan’dan geliyor. Nehrin debisi şu an itibariyle 1570 metreküpe yükselmiş. Dün akşam 22.00’den bu yana neredeyse bin metreküp yükselmiş. Keza Bulgaristan’dan gelen Meriç Nehri de aynı durumda. Dünden bu yana vatandaşlarımızı uyardık. Tahliye için biz de onlara yardımcı olduk. Bu çalışmalar bugün de devam edecek. Yetkililerin artık bunu görmesi gerekiyor. Geçici çözümler işe yaramıyor. Burada hükümetin de acil durum yönetimini uygulayarak bir an önce buna kalıcı bir çözüm bulması lazım.”
Gürkan, taşkın devam ettiği için hasar tespit çalışması yapamadıklarını ancak taşkından etkilenen ekili arazilerin büyük çoğunluğunun kullanılamaz hale geldiğini vurguladı. Daha önceki taşkında da vatandaşların zarara uğradığını hatırlatan Gürkan, şunları kaydetti:
“Devletin, Afet Yönetmeliği’ne göre, suların çekilmesiyle hasar tespiti yaparak vatandaşların, çiftçilerin zararının karşılanması konusunda bir çalışma başlatmasını bekleyeceğiz. Meriç’in Tunca Nehri’nin önünü engellemesi nedeniyle Saray içi olarak bilinen ve Kırkpınar güreş alanının bulunduğu alanında sular geri teperek bir tehdit oluşturuyor. Yeniimaret ve Yıldırım mahallelerinde bir baskı söz konusu ancak orada büyük bir tehdit beklemiyoruz. Karaağaç bölgemiz ciddi bir tehdit altında. Orada gerekli tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz.”
Bu arada, Meriç Nehri sularının Lozan Caddesi üzerinden yoğun şekilde akması nedeniyle askeri araçlarla taşıma geçici süreyle durdu.
Taşımanın zırhlı araçlarla yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi bekleniyor.
Ayrıca, Karaağaç Mahallesi’ndeki askeri cephaneliğin de güvenli bir başka alana taşındığı öğrenildi.