Dünya geniş çaplı bir siber saldırıyla karşı karşıya. Siber saldırı ilk olarak geçtiğimiz cuma günü İngiltere’yi vurdu. Sağlık sistemini hedef alan saldırıdan hastaneler, ameliyatlar ve ambulans servisleri etkilendi. Acil olmayan ameliyatlar ertelendi.
Siber saldırı pazartesi günüyle beraber Uzak Doğu’da da etkisini göstermeye başladı.
Çin medyası 29 binden fazla kurumun saldırıdan etkilendiğini belirtti. Üniversiteler ve eğitim kurumları en fazla zararı gördü. Ülkenin internet adreslerinin 8’de biri saldırıya maruz kaldı.
İşyerine giden bazı Japonlar bilgisayarlarındakı dosyaların şifrelendiğini bildiren virüs mesaji ile karşılaştı. Ülkede toplam 2 bin bilgisayarın etkilendiği ifade edildi.
Güney Kore’de saldırıdan en büyük zararı sinema salonları gördü. Elektronik bilet satış gişeleri çalışmadı, film fragmanları yayınlanamadı. Endonezya yönetimi firmalara güvenlik önlemlerinin arttırılması emri verdi.
Saldırıdan etkilenen ülkelerden biri de Türkiye. Bursa’da bulunan bir otomotiv fabrikası hafta sonu üretime güvenlik nedeniyle 2,5 vardiya ara verdi. Üretim dün sabah yeniden başladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ndeki kriz masasının çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüğünü duyurdu.
Bilgisayarda bulunan verileri şifreleyen virüs, verilere tekrar erişebilmek için 600 dolara varan ücret talep ediyor.
Fidye yazılımının geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan sızdırılan hackleme araçlarıyla yapıldığı tahmin ediliyor.
Pazar günü itibariyle virüsün yeni bir versiyonunun ortaya çıktığını belirten uzmanlar, tehdidin devam ettiği uyarısında bulunuyor.