Olay Gazetesi Bursa

Dünya mirasını koruyamadık

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Muradiye Camisi’ndeki tarihi bal mumu şamdanlar korunamadı. 1900’lü yılların başında yenilendiği tahmin edilen pirinçten şamdana oturtulan mum, camide yapılan temizlik sırasında kırıldı.

RABİA DENİZ

Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye olan Muradiye Külliyesi, camisi, medresesi, hamam ve türbeleri ile Osmanlı’nın en heybetli eserlerinden biri olarak ziyaretçi akınına uğruyor. Ancak, nice savaş, yangın ve depremler gören Muradiye Camisi, görevlilerin duyarsızlığına dayanamadı. Sultan 2. Murat tarafından 1425- 1426 yılları arasında yaptırılan ve 2014 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Muradiye Camisi’nde, mihrabın yanında yer alan tarihi bal mumu şamdanı zarar gördü. 20. yüzyıl başlarında, 1900 yıllarda yenilendiği tahmin edilen pirinçten şamdana oturtulan beratiye adı verilen mum, yaklaşık 2 ay önce camide yapılan temizlik nedeniyle kırıldı. Cami görevlileri zarar gören beratiyeyi camide bulunan bir odaya kilitlerken, durum Vakıflar Müdürlüğü’ne bildirilse de henüz bir çalışma yapılmadı.

1854 DEPREMİNDE ZARAR GÖRDÜ YENİLENDİ

Bursa’nın ünlü sanat tarihçilerinden, Muradiye Külliyesi ile ilgili çalışmaları bulunan Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, daha önce yangında zarar gören beratiyelerin yenilendiğini belirtti. Caminin, Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırıldığını ve içinde bulunduğu semte ismini verdiğini hatırlatan Yavaş, gerek dış cephesi, gerekse iç mekanları süsleme bakımından caminin oldukça zengin olduğunu söyledi. 

Yavaş, yapıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Ana kubbeye girişte, tavanda yer alan ahşap göbek daha önce mihrap kubbesinin batı ayağı dibinde bulunan müezzin mahfilinin tavan göbeği olup, 1854 depreminden sonra yapılan onarım esnasında buraya monte edilmiştir, yirmi dört kollu yıldızlardan gelişen geometrik süslemeli muhteşem bir eserdir. Caminin mihrabı rokoko üslubundadır, sönmeden bırakılan bir kandilden dolayı çıkan yangında yanan minberin yerine son derece basit ve birkaç basamaklısı yapılmıştır.”