Olay Gazetesi Bursa

Dündar’dan AB’ye terör sitemi

Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi'nde göç konusunda sunum yapan Mustafa Dündar, Türkiye'deki terör saldırılarına Avrupa'dan tepki verilmemesini eleştirdi.

Fransa’nın Strasbourg Kenti’ndeki Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nin 30.oturumunda göç ve mülteci sorunu konusunda Bursa Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Dündar bir sunum yaptı.

Sunuma başlarken, Brüksel’deki saldırıları kınayan Başkan Dündar, Avrupalı meslektaşlarına yüklenerek, “Bugün Brüksel’de ve Türkiye’de son dönemlerde yaşanan terör olaylarını kınamak istiyorum. Gerek Avrupa’da, gerek Ankara ve İstanbul’da onlarca insanın yaşamına mal olan saldırılar sadece ülkemize değil tüm insanlığa ve değerlerimize yapılmıştır. Ancak ne Ankara ne de İstanbul saldırıları uluslararası camiada gerekli yankıyı bulmamıştır, bir tepkiye neden olmamıştır. İçinde bulunduğumuz hassas dönemde siz Avrupalı dostlarımızı Paris’teki saldırılardan sonra ortaya konan tavrı Türkiye’deki saldırılara da gösterilmesi gerekirdi. Ancak böyle bir tavırla terörün gelecekte sizin ülkenizi de tehdit etmeyeceği garanti olmayan uluslararası terörle mücadelede daha kararlılıkla sürdürülebilirdi. Bugünkü Brüksel saldırısı bunu göstermiştir” diye konuştu.

BURSA GÖÇTEN ÇOK ETKİLENDİ

Konuşmasında göç sorununa değinen Başkan Dündar, “Bursa, bugün Suriye göçünden de en çok etkilenen şehirlerin başında geliyor. Şu anda resmi kaynaklara göre Türkiye’ye sığınan 2 milyon Suriyeli mülteciden 95 bini Bursa’da yaşıyor. Bu mültecilerin barınma, eğitim, sağlık, iş gibi birçok ihtiyaçlarını yerel yöneticilerin öz kaynakları ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle sağlıyoruz. Osmangazi Belediyesi olarak göçmenlere aylık ortalama 9 bin ekmek, ikinci el giyecek, ev eşyası mobilya ve para yardımı yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 402 paket erzak, 2 bin 88 adet giysi, 100 bin adet ekmek Bursa’daki göçmenlere dağıtıldı. Yine belediye olarak, başta IHH olmak üzere çeşitli yardım kuruluşları ile birlikte Suriye’ye 265 ton gıda, 2 bin giysinin yanında, soba ve battaniye gibi çeşitli ihtiyaç maddelerinin yanı sıra yardım kuruluşlarının desteği ile 200 bin lira nakdi yardımda bulunduk. Bursa olarak son 3 ayda bu rakam 43 bin 994 kişiye nakdi, 42 bin 232 kişiye de gıda, giyecek, yakacak ve ev eşyası gibi temel ihtiyaç maddelerini olmuştur. Biz Türkiye olarak dünyanın en büyük göçlerinden birini göğüslemeye çalışıyoruz. Suriyelilerin geri dönmeleri, ülkelerinde barışın ve huzurun sağlanması kısa vadede temenni olarak görünüyor. Bu nedenle bizler ülkeler olarak politikalarımızı ‘dönmemeleri’ üzerine oluşturmalı, kalıcı önlemler üzerinde çalışmalıyız” dedi.

GÖÇÜN TEK SEBEBİ SAVAŞ

Türkiye’nin bu kucaklayıcı tavrı ne yazık ki Avrupa ülkelerinden yeterince destek görmediğine dikkat çeken Dündar, “Avrupa’nın genel fikri, ‘doğu kapısını açık tutun, ancak batı kapısı kapalı olsun, bize gelmesinler’ olarak görünüyor. Bu politikalar yüzünden denizlerde, göç yolunda aklımıza bile gelmeyen, gördüğümüzde dehşete düştüğümüz dramlara şahit olduk. Dünya, her gün açık denizlerde botların battığı, küçük bedenlerin kıyılara vurduğu, Ege ve Akdeniz’in insan mezarlığına dönüştüğü, insan tacirlerinin çoğaldığı, ülkelerin bunu önleyecek hiçbir adım atmadığı bir insanlık ayıbı yaşıyor. Bugün yaşadığımız göç, görmezden gelerek, yok sayarak ya da sorunu dondurarak çözeceğimiz bir konu değildir. Bu politikanın değişmesi için uluslararası işbirlikleri geliştirilmelidir. Bugün karşı karşıya olduğumuz göçün asıl sebebi savaştır. Savaşın durdurulması, barışın tesisi için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir” şeklinde sözlerine son verdi.