Olay Gazetesi Bursa

Dört mevsime kapı aralayan bir kitap

Genç yazar Sumru Uzun'un ilk kitabı “Mevsim Apartmanı”nda her öyküye ait bir ay, duygu ve obje dikkat çekiyor. Uzun, “Dört mevsime kapılarını aralayan, insanları umutla karşılayan bir kitap oldu” diyor.

DİLEK ATLI

Türk edebiyatının yeni kalemlerinden Sumru Uzun’un, “Mevsim Apartmanı” adını verdiği ilk öykü kitabı, raflardaki yerini aldı. Bilgi Yayınevi’nden çıkan kitabının heyecanını yaşayan Uzun, “Dört mevsime kapılarını aralayan, insanları umutla karşılayan bir kitap oldu” diyor. Uzun, kitabıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Mevsim Apartmanı, renkli öykülerle dolu bir kitap… Kitabınızda yayımlanan öykülerin bir araya gelme hikâyesini aktarır mısınız?

Çocukluğumdan beri günlük tutuyor, kısa öyküler yazıyordum. Üniversitede gazetecilik bölümünde okumam da, yazınsal alandan hiç kopmamamı aksine farklı metinler üzerinde kendimi geliştirmemi sağladı. Bir hayalim vardı; kitap yazmak… Hayalimin gerçek olması için bir adım atmalıydım. Yıllardır içimde biriken istekle çalışmaya başladım. Bir apartman öyküsü yazmak istediğime karar verdim. Farklı karakterler, farklı durumlar ve olayları rahatlıkla yazmak için iyi bir fırsattı. İnsan ömrünün mevsim geçişleriyle paralellik gösterdiğini fark ettiğim an apartmanın giriş kapısının üzerine “Mevsim Apartmanı” tabelası asıldı ve dört mevsime kapılarını aralayan, insanları umutla karşılayan bir kitap oldu.

KOLEKSİYON YAPIYOR…

Kitapta yer alan öyküler karakter ve obje bakımından zengin. Bunu özellikle mi tercih ettiniz? Neden?

Kitaptaki her öyküye ait bir ay, duygu ve obje var. Yazdığım öykülere misafir olan konuklara, objelerle somut detaylar ekledim. Kitapta yer alan her objenin benim hayatımda da yeri var. Örneğin kar küresi, kartpostal ve pul koleksiyonu yapıyorum, mutfakta vakit geçirmeyi sevdiğim için vanilyalı çörekler pişiriyorum, kedileri çok seviyorum. Hayatıma renk katan detaylara yazdığım kitapta yer verdim. Her birini özenle Mevsim Apartmanı sakinlerinin öykülerine dâhil ettim.

Umut duygusunun altının çizildiği yaşama bağlı öykülerinizde yaşanmışlıkların ve anıların önemine vurgu yapılıyor. Başka hangi konuları öne çıkarmak istediniz?

Mevsim Apartmanı’nın temeli umut duygusuyla atıldı. Umut duygusunun, insanın ruhunu ve yüreğini iyileştiren bir güce sahip olduğuna inanıyorum. Günlük telaşlarımız, olmasını isteyip de olduramadığımız durumlar, dönemsel olarak işlerimizin ters gitmesi gibi canımızı sıkan çoğu detayla iç içe yaşıyoruz. O anlardan bizi çekip çıkaracak bir acil çıkış kapısı olmalıydı. Not: Acil durumlarda kapıyı tıklatınız! Mevsim Apartmanı’nda umut dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.

MEVSİMSEL GEÇİŞLER…

Kitapta yer alan öykülerin sırası aylara göre belirlenmiş. Yani, 12 öykü yer alıyor. Okurlarınız için bunun nedenini belirtir misiniz? 

Mevsim Apartmanı; 4 katlı ve her katında 3 daire bulunan bir apartman. İsminin “Mevsim” olmasının sebebi, içinde yer alan öykülerin mevsimsel geçişlere rastlaması. Kapı numaraları ile ayları birleştirdim. Örneğin; “No: 1 Ocak, No: 2 Şubat, No:3 Mart…” gibi. Birinci kat kış, ikinci kat ilkbahar, üçüncü kat yaz ve dördüncü kat ise yaza denk geliyor. Hikâyeler bu mevsimler etrafında şekilleniyor. Bunu nedeni insan ömrü ve mevsimlerin paralellik gösterdiğini düşünüyor olmam.

‘Her insan aslında bir öykü’

Son olarak kitapta yer alan öykülerinizin ortak dili ya da özellikleri nedir? Okurları nasıl öyküler bekliyor?

Mevsim Apartmanı’nda yer alan 12 farklı öykü, okura iyiliği, umudu ve hayatın güzelliklerini hatırlatmak için minik ipuçları taşıyor. Hayatın gerçekliği içinde bir de hayal edilenin yer aldığını hatırlatıyor. Her insanın aslında bir öyküsü olduğunu ve bu öykülerin kahramanları değişse de ne kadar çok birbirine benzediklerine ışık tutuyor. İnsanlar, yalnız olmadıklarını bilmek isterler. Ben de bunu Mevsim Apartmanı’nın temeline alarak, onlara seslenmek istedim. Farklı öyküler ve farklı karakterlerle yaşanmışlıklarına, anılarına ve yüreklerine dokunmak istedim. Mevsim Apartmanı’na misafir olacak okurlara, keyifli okumalar dilerim.