Olay Gazetesi Bursa

Dönüşümde üç nokta

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birinin Bursa'ya yapılacağını söyleyen Başkan Aktaş, Yunuseli, Altıparmak ve Merinos altındaki mahalleleri işaret etti.

HATİCE DAL

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Olay Medya’yı ziyaret etti.

Bursa gündemini değerlendiren Aktaş, bugüne kadar kentsel dönüşüm konusunda örnek bir çalışmanın yapılmadığını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bursa ile ilgili konulara çok hassas yaklaştığını belirten Aktaş, ziyaretinde şehri bölge bölge gezdiğini söyledi.

Kurum’un şehirde rezerv alan görmek istediğini ifade eden Aktaş, ‘Rezerv alan olarak Yunuseli’yi gösterdim. Birilerinin algısı Yunuseli’de 20 katlı binaların dikilerek Doğanbey gibi yapılacak olması yönünde. Yunuseli’nde bir hayat kurmak için acil alternatif çevre yolları açmak gerekiyor. Bakanlık ve biz bu alanla ilgili farklı çalışmalar yaptık. Yanlış proje yaparak bu şehre bir kambur daha yükleyemem. Hata yapma lüksüm yok. Yunuseli için henüz onaylanmış bir çalışma yok. Ancak bir gün proje yapılırsa da zemin artı 5 katı geçmeyecek ve bol yeşil alan olacak” dedi.

ESENLER MODELİ ÇALIŞMA

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birinin Bursa’ya yapılacağını hatırlatan Aktaş, kendisi için Altıparmak ve Merinos altındaki mahallelerin öncelikli olduğunu söyledi. Projenin henüz olgunlaşmadığını ifade eden Aktaş, “Bursa için düşünülen benzer bir proje, İstanbul, Esenler’de askeri alanda yapıldı. 60 bin konutluk bir proje 5 yılda tamamlandı. Bursa’da gerçekleşecek projenin ayrıntıları en kısa zamanda kamuoyuna açıklanacak. Bizim amacımız 300-400 projelik bir kentsel dönüşüm değil” şeklinde konuştu.

‘DOĞANBEY’İ YIKAN TARİHE GEÇER’

Doğanbey Toki’nin yıkımının şu an gündemlerinde olmadığını söyleyen Aktaş, ‘Doğanbey’i yıkacak kişi Bursa tarihine geçecek. Yüksek yapılar elbette yapılabilir ancak şehrin siluet zarar vermediği sürece. Doğanbey yüksek katlarıyla Bursa’nın yapısına zarar veriyor’ dedi.

İNTAM’DA YÜKSEK YAPI TEHLİKESİ…

Çekirge’deki İntam’ın önemli bir sorun olduğunu söyleyen Aktaş,’İntam’da yapımına başlanan proje 16 kattan oluşuyor. Yüksek yapılı olacak bu proje bittikten sonra şehir için büyük sıkıntı yaratacak. Bu proje bu şekliyle yapılırsa şehri memnun etmeyecek. Karşılıklı fedakarlık yapılarak bu işin çözümü sağlanacak’ diye konuştu. Otopark konusuna da değinen Aktaş, ‘Millet Bahçesi’nin altına 450, spor salonunun altına da 250 araçlık otopark yaptık. Öngörülü olmak lazım. Sonrasında o otoparklar Bursalının işine yarayacak’ şeklinde konuştu.

HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK

Bursa’nın harekete geçmesi gereken acil konuları da sıralayan Aktaş,’ Ulaşım, şehrin yeşil yapısı, imar ve kentsel dönüşüm ile turizm ve şehir ekonomisi önceliklerimiz. Bunlarla ilgili yapılması gereken projeler var. Ulaşım yine ana konumuz. Okullar açılmadı ama trafik sıkıntılı gözüküyor. Çünkü vatandaş toplu taşıma kullanmak yerine, bireysel araçlarıyla trafiğe çıkıyor” dedi.

İKİ BİNA DA YIKILACAK

Hanlar Bölgesi projesinin Bursa’nın tarihi yapısını ortaya çıkaracak önemli bir proje olduğunun altını çizen Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi’nin Zafer Plaza’da 19.3’lük hissesi var. Zafer Plaza’nın ek kısmı yakın zamanda yıkılacak. Bu, işin en kolay kısmı. Merkez Bankası’nın da yıkım kararı çıktı ve yıkacağız. Olay sadece Hanlar Bölgesi’ni açmak değil. Burada süreci doğru yönetmek lazım. Tarihi yaşatarak, Tophane ile Hanlar Bölgesi’ni birleştirmek gerekiyor. Hanlar Bölgesi projesi için fotoğrafın bütününe bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.