Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki bir pastanede çalışan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TASFED) üyesi, milli pasta ustası Metin Taşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Birmingham kentinde yılda bir kez düzenlenen “Cake International” yarışmasına Türk Milli Takımı olarak 13 kişiyle katıldıklarını söyledi.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden bin 200’e yakın pasta ustasının, 10 ayrı kategoride düzenlenen yarışmada eserleriyle derece almak için kıyasıya mücadele ettiğini anlatan Taşcı, kendisinin de 2,5 ay öncesinden yarışmaya hazırlandığını aktardı.
“Festival salonu” pastası da ikincilik aldı
Taşcı, iki ayrı kategoride yarıştığını belirterek, “Biri kendi ülkenizden esinlenerek yaratacağınız diğeri de bireysel seçeceğiniz bir konudan oluşuyordu. Ben de iki konsept belirledim. Birincisi Türkiye’ye ait olduğunu düşündüğüm ‘Döner, kebap, pide salonu’ diğeri ise ‘Festival salonu’ oldu.” dedi.
Yarışmada, “Döner, kebap, pide salonu” pastasının birincilik ödülüne layık görüldüğünü ifade eden Taşcı, ‘Festival salonu” pastasının ise ikincilik elde ettiğini bildirdi.
“Döner, kebap ve pide salonlarına giderek analizler yaptım”
Taşçı, altın madalya kazandığı pastası için ciddi bir çalışma yaptığını vurgulayarak, nasıl hazırlandığını ve derece aldıktan sonra hissettiklerini şöyle anlattı:
“Konsepti belirledikten sonra daha gerçekçi olması için çeşitli döner, kebap ve pide salonlarına giderek analizler yaptım. Tüm detayları en ince ayrıntısına kadar pastaya uyguladım. Yaklaşık 10 kilogram ağırlığındaki şeker hamuru ile yaptığım pasta yarışmada büyük ilgi gördü. Epey uğraştım ama karşılığını aldım. Dünyanın en önemli pasta ustalarının katıldığı yarışmadan altın madalya ile dönmek benim için büyük bir gurur oldu. Diğer eserim de gümüş madalya aldı. Uluslararası alanda ülkemi ve şehrimi temsil ettiğim için çok mutluyum.”
Daha önce de Türkiye’de çeşitli yarışmalara katıldığını, bunlarda da çeşitli dereceler elde ettiğini dile getiren Taşcı, ilk kez katıldığı uluslararası bir yarışmadan güzel sonuçlarla dönmesinin kendisine ayrı bir keyif verdiğini ifade etti.
Taşçı, 22 yıldır pastacılık yaptığını, kendisini geliştirmek için çabaladığını ve sürekli eğitimlere katıldığını sözlerine ekledi.