Tayar, ellerdeki bakterilerin gıdayla teması ya da göz, ağız, kulak gibi organlardan vücuda girmesi durumunda basit bir ishalden ölüme kadar pek çok olumsuz sonuçla karşılaşılabileceğini söyledi. Özellikle gıda ve sağlık sektörü çalışanlarının ellerini hassasiyetle ve özenle yıkamaları gerektiğini belirten Tayar, el yıkamanın sıcak su ve uygun sabunlarla yapılmasını ve elleri en az 20 saniye ovalayarak, tırnakları, yüzük gibi aksesuarların çevrelerini temizleyerek yıkamak gerektiğine vurgu yaptı.
Halkın yüzde 90’ının el yıkamayı doğru bilmediğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tayar, bu gruba gıda ve sağlık sektörü çalışanlarının da dahil olduğuna dikkat çekti.
CEP TELEFONUNDA KLOZETTEN ÇOK BAKTERİ VAR
Gün içinde uygun yıkanmamış ellerle en çok cep telefonlarının kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Tayar,T “Gün boyunca en az 3-4 saat cep telefonuyla beraberiz. Yaptığımız çalışmalarda klozet kapağıyla karşılaştırdığımızda cep telefonu yüzeyinde daha fazla bakteri olduğunu görüyoruz. O bakteriyi sürekli vücudumuza almamız önce kendi sağlığımız açısından zararlı sonra da eğer ellerle herhangi bir işlem yapıyorsak o bakteriyi yaymamız söz konusu oluyor. Cep telefonlarını uygun bir hijyenik ürünle günde birkaç kez temizleyip ağız ve yüz bölgelerine çok yakın tutmamak gerekir” dedi.