Olay Gazetesi Bursa

‘Doğal’ isyan

Rize Çamlıhemşin'de yaylaları birbirine bağlayacak Yeşil Yol'a karşı çıkan yöre halkı, etüt için gelecek görevlilere geçit vermedi. Artvinliler de ormanlarında madencilik faaliyetine “yol kapatarak” engel oldu.

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 metre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi için Rize Valisi Ersin Yazıcı’dan gelen “Kimse ahkam kesmesin, bu yolu yapacağız” açıklaması tepkileri artırdı. Rize Çamlıhemşin’de Fırtına Vadisi’ndeki Yukarı Kavrun yaylasına etüt için görevlilerin geleceğini duyan vatandaşlar, dün sabah yaylada toplandı. Türküler söyleyip horon teperek yürüyen ve Yeşil Yol’a tepkilerini dile getiren vatandaşlara, ellerinde sopalarla gelen yaylacı kadınlar da destek verdi. Eyleme katılanlar, Yeşil Yol için imza veren 7 muhtar ile dernek başkanlarının da istifasını istiyor.

“3-5 ÇAPULCU DEĞİLİZ…”

Ellerinde pankartlarla Yeşil Yol karşıtı türküler söyleyerek yaylada yürüyüş gerçekleştiren yöre halkının elindeki; “Biz muhlama yiyen bir neslin torunlarıyız. 2 dozer, 1 kamyon. Ekmeksuz yeruz” pankartı ile “3-5 çapulcu değiliz. Kavrun’da 5 isek Türkiye’de 100 binleriz Vali Emica” pankartı dikkati çekti.

KATIRLA YÜK TAŞIRKEN DEVLET NEREDEYDİ?

Jandarma ekiplerinin uzaktan takip ettiği ve kamera ile kayda aldığı gruptan 67 yaşındaki Nuray Taşkın, “Katırlarla yük taşıdığımızda devlet neredeydi? Şimdi yaylamızı bölecek, evlerimizi yıkacak. Yaylamızı vermeyeceğiz” dedi. Elindeki sopasını gösteren Taşkın, “Bizim sopamız tabancadan kuvvetlidir. Canı isteyen gelsin. Bizde top, tüfek yok ama sopalarımız silahtan daha kuvvetledir. Bu yayladan yol vermeyeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi. 

MADENCİLİĞE BARİKAT

Artvin şehrinin hemen üzerinde yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı maden şirketi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine halk göz açtırmıyor. Bölgede çalışmalarına başlamak isteyen maden şirketi, çevrecilerin nöbet tutma eylemleri nedeniyle bir türlü maden sahasına giremedi. 24 saat 2 farkı bölgede nöbet tutan çevreci artvinliler, maden şirketine geçit vermedi.

Görevlilerin bu kez farklı bir orman yolunu kullanarak yer teslimi ve ölçüm yapmak istediğini duyan vatandaşların, sosyal medya ve toplu mesaj sitemiyle örgütlenerek kısa sürede 1800 rakımlı Cerattepe bölgesine ulaşması, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasına yine engel oldu. Ormancıların kestiği araçlardan yola barikat koyarak bölgeden ayrıldı. 

 

SAKLIKENT’TE HES’E DANIŞTAY ‘DUR’ DEDİ

Danıştay 14. Dairesi, Muğla Fethiye ve Antalya Kaş sınırlarındaki turizm merkezi olan doğal cennet Saklıkent’te HES projesi için verilen “ÇED olumlu” kararının yürütmesini durdurdu. 

Eşen Çayı üzerinde Kiler Holding bünyesindeki Ekol Elektrik Üretim AŞ tarafından kurulmak istenen Burgular Gebeş HES projesine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Aralık 2008’de üretim lisansı verilmişti. Yılda 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan Saklıkent Kanyonu ve çevresinin projeden olumsuz etkileneceğini düşünen yöre halkı karşı dava açınca firma geri adım atmış, ancak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın “ÇED Olumlu Raporu”nu farlı bir firmaya verebileceği endişe yaratmıştı. Bu tehlikeye karşı açılan davadan yöre halkını sevindiren karar çıktı. Danıştay 14. Dairesi, ilgili projenin “ÇED Olumlu” kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.