Olay Gazetesi Bursa

Diyanet’te bir ilk gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine bir kadın atandı. Ayrıca il müftü yardımcılarının da en az bir tanesinin kadın olacağı bildirildi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye Martı atandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı istişareler neticesinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına Prof. Dr. Martı’nın atandığını ve pazartesi günü göreve başlayacağını duyurdu. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir kadın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atanmış oldu. 

MARTI’NIN ÖZGEÇMİŞİ

Evli ve 3 çocuk annesi olan Prof. Dr. Martı, 1974 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Konya İmam-Hatip Lisesi ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olan Martı, aynı üniversitede “Rasulullah’ın Hanımları Konu Alan Rivayetlerinin Değerlendirmesi-Kadın Konulu Uydurma Rivayetler” başlıklı tezi ile 1998 yılında yüksek lisansını tamamladı.

“Birgili Mehmed Efendi’nin Hadisçiliği ve et-Tarikatü’l-Muhammediyye (Tahkik ve Tahlil)” konulu tezi ile 2005 yılında doktorasını tamamlayan Martı, 1999-2000 yılları arasında Ürdün’ün başkenti Amman’da Şuayb el-Arnaud’un tahkik ve tahric merkezinde eğitim aldı. 

2011 yılında “yardımcı doçent”lik unvanını alan Martı, 2012 yılında ise doçent oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığının Hadislerle İslam adıyla yayınlanan Konulu Hadis Projesi’nde editör ve yazar olarak görev üstlenen Martı, 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı olarak görev aldı.

2014 yılında ise Diyanet İşleri Başkanlık Müşavirliği yapan Martı, sünnet perspektifinden kadın, aile, ahlak ve değer temalı makale, konferans ve tebliğler hazırladı. 

Prof. Dr. Martı’nın eserleri arasında, “Birgivi Mehmed Efendi, Hayatı, Eserleri ve Fikir Dünyası”, “Osmanlı’da Bir Daru’l-Hadis Şeyhi: Birgivi Mehmed Efendi”, “et-Tarikatü’l-Muhammediyye-Muhteva Analizi, Kaynakları ve Kaynaklık Değeri”, “Gülabadi ve Maani’l-Ahbar’dan Tasavvufi Hadis Şerhleri”, “Hadis, Usul ve Hayat” ve “Hadisler Ekseninde Çevre Ahlakı” isimli kitapları yer alıyor.

“MÜFTÜ YARDIMCILARI KADIN OLACAK”

Bundan böyle bütün illerde il müftü yardımcılarından en az bir tanesinin kadın olacağı bilgisini de veren Bozdağ, “Büyükşehirlerde belki daha fazla ama bütün illerde bir tane de kadın müftü yardımcısı atamasını gerçekleştireceğiz. Kadın vaizlerin sayısını da atıracağız, Kur’an kursu öğreticilerinin sayısını da artıracağız” ifadelerini kullandı.

DİYANET AKADEMİSİ GELİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ‘Diyanet Akademisi’ adı altında yeni bir akademi kurmayı planladığını da söyleyen Bozdağ, “Bu akademi, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapacak personelin bir kısmının adaylık eğitimini yapacak, diğer bir kısmının da meslek içi ve öncesi eğitim ve öğretimini yapacaktır” diye konuştu.

“İKİ BÖLÜMDEN OLUŞACAK”

Hükümet Sözcüsü kurulması planlanan akademiye ilişkin şu bilgileri verdi:

“(Diyanet Akademisi) Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ve Diyanet Eğitim Merkezleri olarak iki bölümden oluşacak. Dini Yüksek İhtisas Merkezleri müftülerin, vaizlerin ve özel ihtisas gerektirenlerin eğitim ve öğretimini yapacak. Diyanet Eğitim Merkezleri, imam hatip, Kur’an kursu öğreticisi ve müezzin-kayyımların adaylık ve meslek içi eğitimlerini yapacak.

Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra belli bir süre buralarda eğitim ve öğretim almayanlar doğrudan imam hatip kadrolarına, Kur’an kursu öğreticisi kadrolarına, müezzin-kayyım, vaiz ve müftü kadrolarına atanamayacaklardır.” 

Kısa bir süre içinde imam hatip, Kur’an kursu öğreticisi ve müezzin-kayyım alım sınavı için ilana çıkılacağını da söyleyen Bozdağ, rakamların bu ay sonu açıklanacağını ve böylece boş olan kadroların doldurulacağını belirtti.