Olay Gazetesi Bursa

Diş çürümesine ve ağrısına bitkisel çözüm

Diş çürümesi sorunundan kurtulmanın en kesin yolu elbette diş bakımına özen göstermekten geçmektedir. Ancak dişler istesek te istemesek te çoğumuzda zamanla çürür. Diş çürümesi eğer dişin sinirlerine ulaşmışsa bu durumda hem ağrı yapar hem de dişte iltiha

Dişe iyi gelen şifalı bitkilerin bazıları doğal mikrop öldürücü yani antiseptik özellik taşıyabilir. Kısacası aşağıda yer alan diş çürümesi için bitkisel çözüm kürü amacıyla kullanabileceğiniz bitkiler olmadık zamanda imdadınıza koşabilirler.

 

1. Karanfil

 

Diş ağrılarında kullanılan en etkili çözüm karanfildir. Anti inflamatuar, analjezik ve anti bakteriyel özellikleri nedeniyle karanfil; diş çürüğünden kaynaklanan ağrının hafifletilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda diş çürüğünün yayılmasını engeller.

– 2 ya da 3 damla karanfil yağı ile 1/4 çay kaşığı susam tohumu yağı karıştırılır. Bu karışım bir pamuk topağı yardımı ile dişe uygulanır. İşlem yatmadan önce her gece tekrar edilebilir.

– Gün içerisinde birkaç tane karanfil de çiğnenebilir.

 

Not: Karanfil yağının geçici bir çözüm olduğu unutulmamalıdır.

 

2. Tuz

 

Tuz, anti bakteriyel ve antiseptik özellikleri nedeniyle çürük tedavisinde de kullanılabilir. İnflamasyonu, ağrıyı ve enfeksiyonu azaltır. Aynı zamanda ağız içindeki bakterileri öldürür.

– 1 çay kaşığı tuz bir bardak ılık su ile karıştırılır. Bu karışım ile ağız çalkalanır. Ağız çalkalama sırasında ağrıyan dişin olduğu bölgeye ağırlık verilmelidir. İşlem günde 3 kez yapılabilir.

– Alternatif olarak, 1/2 çay kaşığı tuz ve biraz hardal yağı ya da limon suyu karıştırılarak hamur haline getirilir. Elde edilen hamur ağrıyan diş üzerine uygulanır. Birkaç dakika bekletilir ve ardından ılık su ile durulanır.

 

3. Susam yağı

 

Susam yağı ağız kokusunu gidermek için kullanılırken aynı zamanda diş çürükleri için de kullanılabilir. Ağız içindeki zararlı bakterilerin ölmesine yardımcı olur.

– 1 yemek kaşığı susam yağı ile gargara yapılabilir. Ancak bu yağ kesinlikle yutulmamalıdır.

– Uygulama sonrasında ağız ılık su ile durulanır.

– Susam yağı yerine hindistan cevizi yağı da kullanılabilir.

 

4. Sarımsak

 

Anti bakteriyel ve antibiyotik özellikleri olan sarımsak da diş çürüğünde kullanılan çözümlerden biridir.

– 3 ya da 4 diş ezilmiş sarımsak ve 1/4 çay kaşığı kaya tuzu karıştırılarak hamur haline getirilir. Elde edilen diş üzerine uygulanır. 10 dakika bekletildikten sonra su ile gargara yapılır. Bu işlem günde birkaç kez tekrar edilebilir.

– Etkilenen dişin üzeri bir diş sarımsak ile ovulabilir.

– Yemeklere ve salatalara da bol bol sarımsak eklenmelidir.

 

5. Meyan kökü

 

Yapılan araştırmalara göre meyan kökünün diş ağrısını hafiflettiği ortaya çıkmıştır. Diş çürüğünün yayılmasını engelleyen meyan kökü aynı zamanda ağız içerisindeki bakterileri öldürür. Ayrıca dişlerde plak oluşumunu engeller.

– Düzenli olarak diş fırçalama sırasında meyan kökü tozu kullanılmalıdır.

 

6. Zerdeçal

 

Zerdeçal da diş ağrısını hafifletir. Aynı zamanda diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle diş çürüğünü önlemek için etkili anti bakteriyel ve anti enflamatuar özellikleri vardır.

– Biraz zerdeçal tozu etkilenen dişlere doğrudan uygulanabilir. Birkaç dakika diş üzerinde bekletilir ve ardından sıcak su ile ağız durulanır.

– 1/2 çay kaşığı zerdeçal tozu ile biraz hardal yağı karıştırılır. Diş ve dişetine masaj yapmak için kullanılır. 10 dakika kadar bekletildikten sonra ağız çalkalanır.

– Her gün, günde iki kez işlem tekrar edilebilir.

 

7. Neem yaprakları:

 

Neem yaprakları da çürük tedavisinde kullanılan etkili çözümler arasındadır. Anti bakteriyel özellikleri ile bakterilerin yok olmasını sağlar. Ayrıca diş eti yapısını güçlendirir.

– Diş ve diş eti üzerine biraz neem yaprağı suyu sürülebilir. Birkaç dakikalığına bırakılır ve sonra ılık su ile durulanır. Bu tedavi her gün iki kez uygulanabilir.

– Yumuşak neem dalları ile dişler hafifçe fırçalanabilir.

– Neem yağı içeren diş macunları da kullanılabilir.

 

8. Hint bektaşi üzümü / Amla

 

Diş çürüğünün yarattığı ağrıyı azaltmak için amla yani diğer adıyla hint Bektaşi üzümü de kullanılabilir. İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar ile bakteriler ile savaşır ve enfeksiyonları engeller. Aynı zamanda diş etlerinin gelişimini destekler ve kötü ağız kokusunu giderir.

– Bir adet taze amla günlük olarak tüketilebilir.

– Her gün 1/2 çay kaşığı kurutulmuş amla tozu ile birlikte 1/2 bardak su içilebilir.

 

9. Hindistan cevizi

 

Kore Yonsei Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre hindistan cevizi özü anticariogenic özellikleri ile ağız içi bakterilerini öldürmek için kullanılmaktadır. Bu özellikler ile diş çürüklerini azaltmak için kullanılan etkili çözümler arasındadır.

– Küçük bir hindistan cevizi rendelenir ve içerisine az miktarda karanfil yağı ya da kekik yağı eklenerek iyice karıştırılır. 10 dakika kadar etkilenen diş üzerinde bekletildikten sonra ağız ılık su ile çalkalanır.

– Bu işlem günde 3 ya da 4 kez tekrar edilebilir.

– Bir pamuk ya da kulak çubuğu yardımı ile etkilenen dişin üzerine bir miktar hindistan cevizi yağı da uygulanabilir.

 

10. Buğday çimi suyu

 

Buğday çimi doğal antibakteriyel özellikleri ile diş çürüğü ile mücadeleye yardımcı olur. Çürükten kaynaklanan ağrıyı azaltmada son derece etkilidir. Ayrıca, buğday çimi yüksek konsantrasyonlu vitamin A ve E, kalsiyum ve magnezyum içerir. Bu içeriği ile diş ve diş etleri için gerekli olan mineralleri barındırmaktadır.

 

– Buğday çimi suyu 1/2 bardak kadar her gün aç karna içilebilir. Çürükleri engellemek için son derece etkilidir.

– Biraz buğday çimi suyu ile su karıştırılır. Bu su ile 1 dakika kadar ağız çalkalanır. İşlem günde 2 ya da 3 kez yapılabilir.

– Biraz buğday çimi gün içerisinde birkaç kez çiğnenebilir. Bu çene yapısı için de etkili bir egzersiz olacaktır.

 

Diş çürüğünü gidermek için ipuçları:

 

– Antibakteriyel gargaralar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu bakterileri öldürmeye yardımcı olurken aynı zamanda plakları da kaldırır. Olası diş eti rahatsızlıklarının önüne geçer.

– Bir şey yedikten ya da içtikten sonra ağzı mutlaka ılık su ile çalkalanmalıdır.

– Plak oluşturan yiyecek ve içecekler ile rafine şekerden kaçınılmalıdır.

– Plak birikimi ve ağzındaki bakterilerin büyümesini engellemek için yeşil çay ya da siyah çay tüketilebilir.

– Her asitli içecek sonrasında dişler ılık su ile fırçalanmalıdır.

– Tükürük üretimini teşvik etmek ve dişlerin daha güçlü olmasını sağlamak için şekersiz sakız çiğnenmelidir.

– Gün boyunca bol bol su tüketilmelidir. Su sadece bakterilerin giderilmesine yardımcı olmaz aynı zamanda tükürük üretimini hızlandırır.

– Düzenli olarak kızılcık suyu tüketilmesi ağız hijyenini artırmaya yardımcı olur.

– Vitamin A, D, E ve K ile kalsiyum, fosfor, magnezyum ve diğer önemli mineraller açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.

– Dişler için doğal koruyucu görevi gören ve aynı zamanda yine tükürük üretimini artıran yüksek lif içeren gıdalar tüketilebilir.

– D vitamini takviyesi alınması tavsiye edilir.

– Her gün peynir ve diğer süt ürünleri tüketilmelidir.

 

Tüm bu bitkisel çözümler diş çürüğüne bağlı oluşan ağrıları hafifletmek içindir. Diş çürüğünü tedavi etmez. Bu nedenle diş çürüğü tedavisi için kısa sürede doktora başvurulması önerilir.