Peki diş apsesine ne iyi gelir?
Apse irinli bir iltihap birikmesidir. Bu iltihap akyuvar, ölü doku ve bakterilerden oluşan yoğun, kötü kokulu bir sıvıdır. Apsenin nedeni genellikle bakterilerin neden olduğu enfeksiyondur.
Diş apsesi dediğimizde ise iltihap dişte veya diş yakınlarında birikmiş ve dokunun şişmesine neden olmuş demektir. İki tür diş apsesi vardır. Bunlardan biri diş kökünde diğeri ise dişle diş eti arasında oluşan apsedir. Diş kökündeki apseler genellikle daha önceki bir diş tedavisi yüzünden, yaralanma veya tedavi edilmemiş diş çürüklerinden dolayı kaynaklanır. Diş etlerini etkileyen apseler ise daha çok ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesi, yiyecek artıkları gibi nedenlerden ötürü oluşur.
Diş apsesinin ana belirtisi, aniden ve genellikle de şiddetli şekilde başlayan ağrıdır. Ağrının şiddeti birkaç saat içerisinde artabilir. Bazı durumlarda ağrı kulağa, çene kemiğine ve boyuna da vurabilir. Yüzde şişlik oluşabilir. Apseli bölgeye dokunulduğunda ağrı artar. Ağızda kötü bir tat ve ağız kokusu oluşur. Apsenin diğer belirtileri arasında sıcak ve soğuk içeceklere hassasiyet, ateş yükselmesi, genel bir halsizlik, ağzı açmakta zorlanma, yutkunma zorluğu ve uykusuzluk da yer alabilir
Diş Apsesinin Nedenleri
Çoğu zaman diş apsesi bir diş enfeksiyonu sonucu gelişir. Diş plaklarında bulunan bakteriler enfekte olur ve dişte veya diş etinde ilerler. Diş apsesinin genel nedenlerini sıralayacak olursak:
Diş temizliğine özen göstermemek: Diş ve diş etlerini gerektiği şekilde ve düzenli olarak fırçalamamak diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve apse gibi pek çok diş sorunu için zemin hazırlar.
Şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri, içecekleri sık tüketmek: Bu tür yiyecek ve içecekler bakterilerin büyümesini hızlandırır ve diş çürüklerine yol açar. Bakteriler dişlerdeki çürük, çatlak veya kırıklar arasından ilerleyerek apse oluşumuna neden olur.
Çürük dişler: Dişinizdeki çürükleri ihmal etmeniz bakterilerin bu bölgede ilerlemesini ve enfeksiyon oluşması riskini arttırır.
Diş minesinde kırık ve çatlaklar: Tıpkı diş çürüklerinde olduğu gibi diş minesindeki kırık ve çatlak benzeri sorunlar bakteriler için dişin içerisindeki yumuşak tabakaya doğru bir yol oluşturur. Bu tabakanın bakterilerden etkilenmesiyle enfeksiyon oluşur ve apse meydana gelir.
Dişlerde biriken yiyecek artıkları: Dişler iyi temizlenmediği takdirde, diş ve diş aralarında kalan yiyecek artıkları bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Bazı diş eti rahatsızlıkları bu süreci hızlandırabilir.
Diş gıcırdatma ya da dişleri sıkma yüzünden dişin hasar görmesi: Bu yavaş bir süreçtir ancak dişin iç dokusunun hasar görmesine ve apselere neden olabilir.
Zayıf bağışıklık sistemi: Diyabet benzeri altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak bağışıklık sisteminin güçsüz düşmüş olması apse oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Diş tedavisindeki aksaklıklar: Daha önceki bir diş tedavisi yüzünden diş etinde ya da dişin kendisinde meydana gelen hasar veya problemler, diş apsesine zemin hazırlayabilir.
Zayıflayan dolgular: Eskimiş bir dolgu bakterilerin kolay geçişine izin verir ve enfeksiyon için risk oluşturur.
Diş Apsesi Tedavisi
Diş apsesinin tedavisi için bir dişçiye gitmek gerekir. Bazı diğer enfeksiyon türlerine kıyasla apse kendi kendine iyileşebilen bir enfeksiyon değildir. Dişçiniz, apseyi yani birikmiş iltihabı boşalttıktan sonra bu apseye neden olan sorunu da tedavi etmelidir.
Sorun diş etindeyse diş eti temizlenir ve gerekiyorsa cerrahi tedavi yapılır. Apse bir diş çürüğünden kaynaklanmışsa tedavisi için kanal tedavisi önerilebilir. Her apsede değil ama ilerlemiş durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer apse çeneyi etkilemişse çene cerrahiye başvurulması istenir.
Antibiyotik kullanımıyla apsenin indiği durumlar olsa bile eğer altta yatan neden bulunmaz ve esas sorun çözülmez, tedavi edilmezse apse tekrarlayacaktır. Apse tedavisi için antibiyotik yeterli değildir. Antibiyotik belirtileri azaltmak ve tedaviyi kolaylaştırmak için kullanılır. Bu nedenle kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçınmanız ve bir doktorla tedavinizi sürdürmeniz önemlidir.