Olay Gazetesi Bursa

Deprem için acil master planı çağrısı! ‘Bursa talihsiz çünkü!’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar, “Yapı stoğu açısından Bursa talihsiz. Sebebi plansız büyüme. Bursa’nın kesinlikle bir deprem master planı olması gerekir. Teknik hizmet almayan yapılar maalesef yüz karası. Plansız hareket ederseniz mevcuda teslim olursunuz” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar,Bursa, çok önemli bir deprem kuşağının üstünde. Bursa kenti maalesef acı bir deprem gerçeği ile karşı karşıya Türkiye’nin çoğunda olduğu gibi” görüşünü dile getirdi.

Yapı stoğu açısından Bursa talihsiz”

Küçükkayalar, “Yapı stoğu açısından Bursa talihsiz. Sebebi plansız büyüme. Kontrolsüz, mühendislik hizmeti almayan, kaçak ya da kaçak olmasa bile doğru teknik hizmet almayan çok büyük çaplı yapı stoğu var. Elimizde böyle bir envanter yok. Envanter olmadığı için master planı da yok. Master planı yapabilmeniz için önce envanteri önünüze koyup, resmi görmeniz lazım. Ayrıca Bursa’da ova kaynaklı, ovaya yayılmasıyla ilgili zemin etkisinin de deprem riski açısından büyük bir önemi var. Yani yapı stoğu derken yalnızca gördüğümüz üst, görünürdeki yapıdan bahsetmiyoruz. Zemin etkisinin de devreye alındığı bir yapı stoğundan söz ediyoruz. Sıvılaşma var, alüvyon alanlar var. Ovayı artık ova olmaktan çıkardık. Bunu göz ardı etmememiz gerekir. Bizim İnşaat Mühendisleri Odası olarak bütün kentlerde olduğu gibi Bursa’da da bu deprem farkındalığını hep diri tutmamız lazım. Bursa’nın kesinlikle bir deprem master planı olması gerekir. Tabii ki bu deprem master planında stok var, yeni yapılaşma nasıl olacak ve deprem sonrasındaki eylemlerin de yapılacakların da bu planın içinde olması gerekir master plandan kastımız bu zaten. Önemli kavşaklarda büyük trafik, kargaşa yaratacak yapılardan uzaklaşmamız gerekir. Şu anda mevcutsa da ulaşım planlarının deprem anında ve sonrasında bu plana işlenmesi gerekir. Acilen harekete geçilmesi gerekiyor, dün başlamış olmalıydık” şeklinde konuştu.

Teknik hizmet almayan yapılar maalesef yüz karası”

Ülkü Mercan Küçükkayalar, “Teknik hizmet almayan yapılar maalesef yüz karası. Mesleğimizin de yüz karası. Yıldırım ve örneğin ilk anda benim aklıma gelen Altıparmak, Çarşamba o bölgeydi kentsel dönüşümün ilk başlaması gereken yerler olarak. Bir de Hamitler tarafında vatandaşın kendi kendine yaptığı, imar planını bile kendi çizdiği bölgeler var” dedi.

Tarım alanlarımızı kaybediyoruz”

Plansız büyüme kentlerde maalesef bu önüne geçilmez rant kapısını açtı” ifadelerini kullanan Küçükkayalar, “Devlet Planlama Teşkilatı’nı devreden çıkarırsanız vatandaş istediği şekilde yönlendiriyor. Yalnızca inşaat sektörüyle ilgili bir sıkıntı değil bu, her alanda rastlıyoruz. Tarım alanlarımızı kaybediyoruz, yeni yapılan 2040 planı için bir söyleşiye katılmıştım. Oradan çıkan fikir şu mevcuda teslim olmak… Yani plansız hareket ederseniz mevcuda teslim olursunuz. İnşaat sektöründeki sıkıntının temelini genel Türkiye’nin büyümesi ile ilgili planlamaya bağlıyorum” şeklinde konuştu.

Genç mühendislerin sorunları neler?

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar, sözlerini şöyle tamamladı:

Genç meslektaşlarda işsizlik ve düşük ücretle çalışma öncelikli sorun. Bir de temel eğitimde yetersizlikle mezun oldukları için nitelik kaybı bu sayıyı çoğalıyor, iş alanları kısıtlı, daralıyor ama genç meslektaşlarımız bizim yeterli donanıma da erişemiyorlar. Bu sorunların kesinlikle giderilmesi gerekiyor. Meslek odalarının temel görevlerinden birisi. Meslek içi eğitim ya da işte bilgilendirme, sertifika gibi programlarla desteklememiz gerekiyor. Diğer sorun kamuda var ciddi anlamda meslektaşlarımızla ilgili… Orada ücretlerde farklılık, kadrolarda farklılık gibi konular var. Onların da giderilmesi gerekiyor. Fakat bunlar yine genel politikalarla çözülecek konular. Eğitimde plansızlıkla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi bir rapor hazırlamış. YÖK’e bildirmiş. En azından şu anda kazanılmış hakları korumak, eğitimlerle desteklenmesi. Bundan sonrasında da kesinlikle arz-talep dengesinin korunacağı bir üniversite eğitimi programı konusunda görüş bildirilmiş. Bütün disiplinlerin bir arada paydaş olarak bu sorunları çözmesi lazım. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yasa yapıcılarla bunun üzerinde çok ciddi çalışması gerekiyor.”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.