GÜRHAN ADANA
Bugün kullanılan buğdayın atası sayılan ve genetik yapısının 10 bin yıl boyunca hiç bozulmamış olan siyez buğdayı, Yenişehir çiftçisinin de ilgi odağı olması bekleniyor.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ile Kavaklı Köyü’ndeki hasatta bulunan Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, elde edilen ilk ürünün umut verici olduğunu belirtti.
Köydeki 5 dönümlük kıraç araziye ekilen buğdayın gelişiminin ve rekoltesinin koşullara göre uygun olduğunu ifade eden Aranmaz, ‘Kastamonu İhsangazi Ziraat Odası’ndan temin ettiğimiz yerli buğdayın elimize geç ulaşması nedeniyle ancak şubat ayında ekimini yapabilmiştik. Buna rağmen dönüme 170 kilo ürün alındı. Buğday ekimleri her yıl ekim ya da kasım ayında başlıyor. Zamanında ekim yapılırsa rekolte daha da artacaktır’ dedi.
PAZAR SORUNU YOK
Yenişehirli çiftçinin bu buğday çeşidini de tercih etmesini istediklerini söyleyen Aranmaz, ‘Bu bölgedeki bir tarladan günümüz buğdaylarından 300-350 kilo verim alınıyor ve bugünlerde kilosu 90 kuruş ile 1 TL arasında satılıyor. Yerli buğdayın kilosu ise 2-3 TL’ye alıcı buluyor’ diye konuştu.
İlçede ilk kez ekilen yerli buğdayın verim ve rekoltesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, çiftçilerin diğer buğdayların yanında bu buğday türünü de tercih etmelerini istedi. Aktaş, yüksek fiyattan satılan yerli buğdayın pazar sorununun da olmadığını sözlerine ekledi.