Alınan bilgiye göre, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından fezlekeler, ilgili savcılıklara gönderilmeye başlandı.
Adalet Bakanlığı, TBMM’den gönderilen milletvekili dosyalarından aralarında, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın fezlekelerinin bulunduğu, HDP Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir, Çağlar Demirel ve Şırnak milletvekili Selma Irmak hakkında 31 fezlekeyi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Başsavcılığa ulaşan milletvekillerinin fezlekesinde “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suç işlemeye tahrik etmek” suçlarının yer aldığı öğrenildi.
Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında milletvekilleri hakkında 160’ı aşkın fezleke bulunduğu bildirildi.
Savcılıklardaki süreç
Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek.
Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa’nın “Milletvekilliğinin Düşmesi” başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. “Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.