Olay Gazetesi Bursa

Demirel Müzesi kapılarını açtı

Türk siyasetinin en önemli isimlerinden Süleyman Demirel`in yaşamının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi törenle açıldı.

SEYİT GÜNDOĞAN
 
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memurluktan cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede kadar eşyalarının sergilendiği Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, memleketi Isparta’da açıldı.
 
Açılışa Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, işadamı ve gazeteci katıldı. Açılışta, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de mesajları okundu.
 
YENİ TÜRKİYE
 
Atabey ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi’ndeki müzenin açılışında konuşan Süleyman Demirel, ‘Ömrümüzün tümünü milletin ve devleti hizmetine verdik. Ne yaptık dersen, bu ülkeyi karanlıktan kurtaralım dedik. Türkiye’nin en ücra köylerine ışık götürdük. Gaz lambası yerine elektrik lambası götürdük. Traktörle kara kağnı ve öküzün kavgasını kazandık’ diye konuştu.
 
Türkiye’nin 1950’den 2000’e kadar değiştiğini vurgulayan Demirel, ‘Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Bu yeni Türkiye, daha ileriye gitmeli daha çok şey kazanmalıdır’ diye konuştu.
 
DARBELER OLMASA
 
Demirel, 50 yıllık zaman içerisinde kendisinin de bulunduğu hükümetlerin iktidarlarında Türkiye’nin çok şeyler kazandığını ancak askeri darbeler olmasa bu sürecin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi.
 
Bu kesintilerden çok dikkatle çıkmayı başardıklarına dikkati çeken Demirel, şöyle devam etti:
 
‘Müzenin adını Demokrasi ve Kalkınma Müzesi koyduk. Neyi kast ediyorum? Ülkenin yönetimini yapacak iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız el değiştirmelidir. İktidarlar halkın eliyle gelmeli, halkı eliyle gitmelidir. Türkiye değişmiştir ve bir dönüşüm olmuştur. Dönüşüm yaşamalı, yaşatılmalı. Daha da ileri gidilmelidir.’
 
CUMHURİYET HERKESE EŞİT FIRSATLAR TANIR
 
Süleyman Demirel, Türkiye’nin ileriye barış içinde gitmesinin daha iyi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
‘Bizim yaptığımız en büyük hizmet, İslamköy’den bir çocuk çıkıyor, okuyabiliyor. Vatandaş sen nerelisin? Çemişgezek, şu köyündenim. Senin köyünden, senin çocuğunda da çıkar, okur ve mühendis olur. Onunla kalmaz milletvekili, cumhurbaşkanı olur. Ben bunu gösteriyorum. Sergilediğimiz bu. Cumhuriyet herkese eşit fırsatlar tanır. İşte Demirel’e fırsat tanınmış. Bir köylü çocuğu, herkese fırsat tanıyor. Bu fırsatları kullanın diyoruz. Buna açık olan, sizin çocuklarınıza da açık. Ben bunu söyleme geldim. Çocuklarınız ülkenin kalkınması rol alsınlar, önleri açıktır, misali benim.’
 
ATATÜRK’E MİNNET BORCUNUN PEŞİNDEN GİTTİK
 
50 yıl bu minnet borcunun peşinden gittiklerini belirten Süleyman Demirel, bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletin karşısında olduğunu belirterek, ‘Cumhurbaşkanlığını zorla birisinin elinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biri olarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 sene parti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım. 50 yılı geçen bir süre. 50 yıl içinde Türkiye ne kazanmış bu hususu milletimize arz etmek istedik. Bu müzeyle dikkatinize getiriyoruz’ diye konuştu.
 
 
MÜZEDE NELER SERGİLENİYOR?
 
17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde Demirel’in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel’e yurt içi ve dışında hediye edilen eşyalar yer alıyor. Külliye içinde bulunan Müze Ev’de ise Demirel ve ailesinin 1920’li yıllardan bu yana kullandığı eşyalar bulunuyor.
 
KİMLER KATILDI?
 
Müzenin açılışına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ürdün Prensi El-Hassan Bin Talal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanoğlu, Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, CHP milletvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Mustafa Balbay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski bakanlar Cavit Çağlar, İsmet Sezgin, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, İstemihan Talay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgen ve Demirel döneminin enerji bakanı merhum Ersin Faralyalı’nın oğlu işadamı Serdar Faralyalı da katıldı.