Olay Gazetesi Bursa

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’ndan 2,5 saatlik görüşme

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme 2,5 saat sürdü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa konusunu ele almak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis’te bir araya geldi. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi saat 13.00 sıralarında başladı.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu’na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis’teki makam odasının girişinde karşıladı.

2.5 SAAT SÜRDÜ

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Başbakan Davutoğlu, görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’ne geldi. 

UZLAŞMA KOMİSYONU 

Görüşmenin ardından CHP Sözcüsü Haluk Koç, açıklamalarda bulundu.

Koç, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Başbakan, beraberindeki heyetle birlikte 2 saat 15 dakika kadar süren bir ziyarette bulundu. MHP ziyaretinden sonra kendisi sanırım daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaktır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden canlandırılması gündeme geldi. Komisyon kurulmasını önerdik. Türkiye darbe Anayasası’ndan kurtulmak zorundadır.

Kılıçdaroğlu, torba yasa uygulamasına eleştirisini anlattı. İç Tüzük Komisyonu çalışmasına devam etmesi istendi. AB uyum yasaları konusunda takvim var. CHP, AB uyum yasaları konusunda desteğini sürdürecek.

“BAŞKANLIK İÇİN TAVRIMIZ AYNI”

Başkanlık sistemiyle ilgili biz kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar.

Sayın Başbakan iyi niyetini koruyor, diyaloğa açığız.

Sayın Kılıçdaroğlu’da tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan’da tutuksuz yargılamanın olması gerektiğini ifade etti.

AK PARTİ’DEN AÇIKLAMA

AK Parti cephesinden ise açıklamayı parti sözcüsü Ömer Çelik yaptı.

Çelik, özetle şu ifadeleri kullandı:

”Sayın Kılıçdaroğlu’na ve heyetine karşılamada gösterdiği nezaket ve iyi niyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son derece değerli bir görüşme oldu. Mevcut anayasanın değişmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var. Beyin fırtınası oldu, asıl konu yeni anayasaydı. Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.

”UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN HAYATA GEÇSİN İSTİYORUZ”

Başbakan, başkanlık sistemi de gündeme getirdi. Başkanlık ya da parlamenter sistemi tartışalım istiyoruz. Uzlaşma komisyonu yeniden hayata geçsin istiyoruz. AB konusu da gündeme geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da AB’ye tam uyum konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. İçtüzük de ele alındı. Meclis’in çalışma biçimi gözden geçirilmeli.

”İÇTÜZÜĞÜN DEĞİŞMESİ KONUSUNDA ANLAŞMA ZEMİNİ VAR”

TBMM İçtüzüğü’nün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı. MHP ile de görüştükten sonra geniş değerlendirme olacak.

”SON DERECE VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU”

Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda yüksek irade ortaya çıkmıştır. Türkiye anayasa yapmaya hazır.

”GÖRÜŞMENİN İPTAL SEBEBİ HDP’NİN TAVRI”

Biz Meclis’te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP’den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir. 4 Ocak’ta da MHP ile görüşeceğiz. Liderlerle ihtiyaç duyulduğunda yine görüşülür.

”BAŞBAKANIMIZ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ AYRINTILI BİÇİMDE ANLATTI”

Başbakanımız başkanlık sistemini ayrıntılı bir biçimde, niye savunduğunu anlattı.

”TÜRKİYE’NİN FEDERAL YA DA ÖZERK YAPILARA İHTİYACI YOK”

Türkiye’nin federal ya da özerk yapılara ihtiyacı yok. İki meclisli bir sistem öngörmüyoruz.”