Olay Gazetesi Bursa

Davutoğlu: Türkiye güvenliği söz konusu olduğunda…

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakü dönüşü uçakta Rus uçağı krizi, Tahir Elçi'nin öldürülmesi, başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı tartışması ile Suriye sınırının güvenliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

”PSİKOLOJİK BOYUTU ARTAN BİR KRİZ”

Yurteri’nin aktardığı bilgilere göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ile yaşanan uçak krizine ilişkin “Krizin bir gerçek bir de psikolojik boyutu var ve psikolojik boyut her gün derinleşiyor. Psikolojik boyutu gittikçe artan dozda bir krizle karşı karşıyayız. Bunu artık kontrol etmek lazım. Bir masa etrafında Ruslarla her şeyi konuşabiliriz. İletişim kanallarının sürekli açık tutulması önemli. Ambargolar ikili ilişkilere zarar verir” dedi.

”LAVROV VE ÇAVUŞOĞLU MEDENİ BİR TOPLANTI YAPTI”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Belgrad’da nazik ve medeni bir toplantı yaptıklarını belirten Davutoğlu, ”İletişim kanalları açık tutulmalı” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye’nin pozisyonuna Ukrayna örneğini verdi: “Eğer biz Doğu Ukrayna’da operasyon yapıyor olsak ve Rus hava sahasını ihlal etsek Rusya aynı anlayışı gösterir miydi? Empati yapmaları lazım.”

”TELAFİ EDİCİ, CAYDIRICI, YAPISAL TEDBİRLER ALACAĞIZ”

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Rus yaptırımları karşısında caydırıcı, telafi edici ve yapısal olmak üzere üç ana başlıkta tedbirler alacağını söyledi.

”ABD İLE ORTAK OPERASYON KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR”

Başbakan’ın gündeminde Suriye’deki gelişmeler de vardı. Türkiye-Suriye sınırının IŞİD ve diğer terör unsurlarından arındırılması için ABD ile ortak operasyon kararlılığının sürdüğünü belirtti.

Başbakan, Almanya’nın İncirlik’i kullanımı konusunda gerekenin yapıldığını, İngiltere’nin ise Kıbrıs’taki üslerini kullandığını söyledi. 

Davutoğlu’na, “Suriye’de Türkmenleri de içine alan güvenlik riskinin büyümesi durumunda Türkiye müdahale eder mi?” sorusu da yöneltildi.

Başbakan soruya şu yanıtı verdi:

”Pek çok yabancı unsur fiilen Suriye’de. Rusya, İran ordusuyla, generalleriyle Suriye’de. ‘Kimse Suriye’ye müdahale etmesin’ diyenler orada. Biz çok dikkatli bir politika gözetiyoruz. Ancak güvenliğimizle ilgili tehdit oluşursa, tereddüt etmez gereken adımları atarız.” 

Başbakan’a göre Suriye’de savaşın sona yaklaştığını söylemek için henüz erken: ”Sona yaklaşıldı demek kolay değil. Uluslararası toplumun parçalandığı bir atmosferde Suriye’de çözümü kısa zamanda beklemek doğru olmaz. Bu sorun çözülmeden kimse kendini güvende hissedemez.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye’de Arap, Türkmen ya da Kürt hangi etnik grup olursa olsun kantonlaşmayı doğru bulmadıklarını da kaydetti.

”TAHİR ELÇİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİNİN SORUMLUSU PKK’DIR”

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi konusunda ise ”Bunun sorumlusu PKK’dır” ifadesini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ VE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI TARTIŞMALARI

Başbakan Davutoğlu, ”başkanlık sistemi” ve ”partili cumhurbaşkanlığı” tartışmaları konusunda da şunları söyledi:

“Şu anki sistem 12 Eylül’de çıkan sistem. Büyük bir yetki ve sorumluluk karmaşası doğuruyor. Anayasa reformuna ihtiyaç var. Yetki kimdeyse sorumluluk onda olmalı veya tam tersi. Biz suhuletle hep beraber konuşulması ve Türkiye’de tekrar tekrar değişmeyecek net sistemin, ‘başkanlık’ diyoruz. Başkanlıksa net bir sistemin, parlamenter ise net olmalı. Türkiye karma sistem kaldırmıyor. Bunu konuşurken kaçınılması gereken tutum ne? Bir kere Türkiye’nin birinci gündem maddesi bu değil. Bunu tartışabilmek için AK Parti’nin Meclis’te bir matematiği yok. Türkiye-Suriye ile uğraşıyor, gerilim var. Vaatler, reformlar var. Bu konularda süratle adım atmalıyız ve meseleler şahsileşmeden sistemi doğru konuşarak çözmeliyiz.”

“Hangi sistem Türkiye’yi ileriye taşırsa onu hep beraber oturup çözelim” diyen Davutoğlu, “Şimdi yapmamız gereken önümüzdeki dosyalar sonra bir çözüme ulaşacak adım atmak. Yetki ve sorumluluk ilişkisi doğru tanımlanmalı. Türkiye’nin anayasasının yapısı bozuk. Bütünüyle yeniden yazımına ihtiyaç olan bir tablo. Tansiyonu düşürelim, elimizdeki problemlerle hakkıyla mücadele edelim. Muhalefetle oturup Türkiye için ne iyi onu konuşalım, bunu muhalefetle konuşarak yapmak lazım. Partili cumhurbaşkanlığı için de anayasanın değişmesi lazım. Onu da muhalefetle konuşmak lazım” ifadelerini kullandı.