WEF’in dün gerçekleşen oturumlarında, uzmanlar, küresel ekonomiyi masaya yatırdı. Uzmanlar, 2008 finansal krizinin ardından mali genişleme politikası ve düşük faiz nedeniyle artan özel ve kamu borç seviyelerinden dolayı bugün küresel büyümedeki yavaşlamaya nasıl cevap verileceği konusundaki endişelerin arttığına işaret ediyor.
Küresel ekonomiyi yakından takip eden uzmanlar, 2019’da Çin, Avrupa ve ABD dahil başlıca ekonomilerde yavaşlama bekliyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’deki büyümenin yüzde 6’ya gerilemesi öngörülüyor. Uzmanlar, küresel büyümenin bu yıl ‘ılımlı’ ve ‘istikrarlı’ olmasını öngörürken, büyüme üzerinde İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması, iklim değişikliği ve siber saldırılar gibi bir dizi ciddi riskin bulunduğunu kaydetti.
ABD VE ÇİN ETKİSİ
Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Fang Xinghai, Çin’de yavaşlamanın bir çöküş olmadığını savundu. London School of Economics Öğretim Üyesi Jin Keyu ise, ABD ve Çin arasındaki son ticari ihtilafların her iki ülkenin ihracat rakamlarını aşağı yönlü etkilediğine işaret etti.
Bridgewater Associates Yönetim Kurulu Başkanı Ray Dalio, ABD’nin yüksek düzeydeki kamu borcuna dikkati çekerek, gelecek birkaç yıl içinde borç miktarlarının risk kaynağı olacağını söyledi. Bu yıl Fed’in bir ya da iki kez faiz artırımı yapacağını öngördüklerini kaydeden UBS Yönetim Kurulu Başkanı Alex Weber ise küresel ekonomideki sıkıntılar göz önüne alındığında ‘agresif sıkılaştırmanın’ olası olmadığını söyledi.