Dünyanın etkili siyasetçileri ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılacağı Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yılki zirvesi bugün İsviçre’nin Davos kasabasında ‘Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları’ temasıyla başlayacak.
Bu yıl 50’ncisi düzenlenecek Davos Zirvesi’ne 117 ülkeden 3 bin iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. ‘Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları’ ana temasıyla düzenlenecek zirve, küresel gündemde öne çıkan gelir eşitsizliği, siyasi kutuplaşma, çevre ve iklim krizi, küresel ekonominin durumu, paydaşların kapitalizmi, sürdürülebilir kalkınma, teknoloji, ticaret ve 4’üncü sanayi devrimi gibi çeşitli başlıklara odaklanacak. Davos toplantıları bu yıl, ‘Sağlıklı gelecekler’, ‘Gezegen nasıl kurtulur’, ‘Jeopolitiğin ötesinde’, ‘Adil ekonomiler’, ‘İyilik için teknoloji’, ‘Daha iyi iş’, ‘Toplumun ve çalışmanın geleceği’ temalarında 400’e yakın açık ve kapalı oturumla gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE’DEN 4 BAKAN KATILACAK
Zirvede Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal temsil edecek. Çavuşoğlu’nun ‘Ortadoğu ve Afrika Jeopolitik görünümü’ ile ‘NATO’nun geleceği’, Albayrak’ın da ‘Küresel büyüme gündemini şekillendirmek’ başlıklı oturumda konuşması bekleniyor. Türkiye’nin büyük firmalarının üst düzey yöneticileri de Davos programlarını takip edecek. Davos’ta 50’den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek. Zirveye, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve birçok siyasi lider katılacak. Ayrıca, uluslararası kurumlar ve küresel ölçekte faaliyet gösteren çok uluslu büyük şirketlerin üst düzey temsilcileri de zirvede yer alacak.
ÇEVRE KONULARINA AĞIRLIK VERİLECEK
Davos’un bu yılki toplantılarında küresel iklim değişimi ve çevre konularına da ağırlık verilecek. WEF’in yıllık olarak yayınladığı küresel risk raporuna göre, iklim ve çevre konuları uzun vadede en acil riskler olarak nitelendiriliyor. Artan sıcaklıkların ağır ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlara neden olabileceği ifade edilen raporda, araştırma tarihinde ilk defa uzun vadede iklim ve çevre konularının en acil riskler olarak ön plana çıktığının altı çiziliyor.