Gaziantep’te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi sırasında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin hazırlanan iddianamede, bir numaralı şüpheli dönemin tugay komutanı tutuklu sanık Murat Soysal’ın darbeye yönelik eylemde bulunduğu ancak gerçekleşemeyeceği ortaya çıkınca tavır değiştirdiği yer aldı.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosunca, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin, 31’i tutuklu 42 sanık hakkında hazırlanan 336 sayfalık iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
FETÖ’nün sözde “Sıkıyönetim bölge komutanları” listesinde Gaziantep ile Kilis’ten sorumlu komutan olarak yer alan tutuklu sanık Soysal’ın darbeye yönelik eylemde bulunduğu, gerçekleşemeyeceğinin ortaya çıkmasıyla da tavır değiştirdiği sanık ve tanık ifadelerine yansıdı.
“Darbe Başbakan’a yapılıyor”
İddianamede, halen görevde olan Kilis İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan Şahin’in telefonda görüştüğü Soysal’a, Başbakan Binali Yıldırım’ın televizyondaki kalkışma yönündeki açıklamalarını ilettiğinde, “Ya arkadaş zaten bu darbe Başbakan’a yapılıyor. Tabii ki öyle diyecek.” dediği yer aldı.
Soysal ile 16 Temmuz sabahı yapılan ikinci görüşmede ise “Zaten ben dün bir emir vermemiştim, bunu (darbe girişimi) da pek ciddiye almamıştım. Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı bununla ilgili emirlerini gönderdi. Vali Bey’e selamlarımı iletiniz.” dediği aktarıldı.
Dönemin Kahramanmaraş İl Jandarma Komutan Yardımcısı Alper Kuşbaşoğlu da 15 Temmuz’da saat 23.40 sıralarında dönemin Kahramanmaraş Garnizon Komutanı olan ve daha sonra FETÖ üyelerinin WhatsApp’ta oluşturduğu “Yurtta sulh biziz” grubuna, “Trakya’da 20 bin asker hazır” mesajı gönderdiği ortaya çıkan Uzay Şahin tarafından arandığını belirtti.
Şahin’in, “İl emniyet müdürüyle konuşun, bizimle hareket etmesini sağlayın. Ben Genelkurmay’dan Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi ile görüştüm. Ayrıca Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ile görüştüm ve ordudan teyit ettim. Verilen görevleri derhal yerine getirin, yanlış ata oynamayın. Sonra Divan-ı Harp’te yargılanırsınız.” dediğini anlatan Kuşbaşoğlu, kendisinin de buna karşılık, “Yurtta Sulh kimdir komutanım?” diye sorduğunu ve “Genelkurmay Başkanıdır.” yanıtını aldığını kaydetti.
“Tam tersi ifadeler kullandı”
Daha sonra dönemin tugay komutanı Murat Soysal ile görüştüğünü ifade eden Kuşbaşoğlu, şunları anlattı:
“Daha önce Uzay albay ile yaptığım görüşmeden mütevellit Tuğgeneral Murat Soysal ile yapılan görüşmemi, sesini dışarıya vererek odada bulunan diğer şube müdürleri ile beraber dinledik. Soysal ‘komuta kademesi görevinin başında, size mesaj ulaştı değil mi? Mesajı inceleyin ve gerekli işlemleri yapın’ dedi. Mesajda ‘Yurtta Sulh Konseyi’ diye isim var kimdir bunlar? Ne yapmak istiyor?’ diye sorduğunda, kendisi de ‘Yurtta Sulh Konseyi Genelkurmay Başkanımızdır, halen görevinin başındadır, gecikmeksizin mesajda verilen talimatları yerine getirin’ dedi. Daha sonra saat 07.00 sularında tekrar arayarak ‘herhangi olumsuz bir şey yapmadınız değil mi? Seni seviyor ve sana güveniyoruz geçmiş olsun’ diyerek önce ki yaptığımız görüşmenin tam tersi ifadeler kullandı.”
Eski harekat merkezi vardiya amiri tutuksuz sanık A.K. da iddianameye giren ifadesinde, saat 22.00 sıralarında sözde “Harekat yıldırım emri” yazılı mesaj aldığını ve 23.00 sıralarında eski tugay komutanı tuğgeneral Soysal’a ulaştığını kaydetti.
Sözde sıkı yönetim listesinde Gaziantep ve Kilis’ten sorumlu olduğunu söylediğini ifade eden A.K, bunun üzerine Soysal’ın da “İki il mi verilmiş?” diye sorduğunu, hatta bazı illere kimin görevlendirildiğini öğrenmeye çalıştığını aktardı.
İddianamede, Soysal’ın HTS kayıtlarında 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahı diğer şüpheliler dönemin kurmay başkanı tutuklu sanık Hakan Çetin ile 14, tutuklu sanık eski yarbay Hakan Çınar’la 3, başka dosyada tutuklu sanık eski 106. Topçu Alay Komutanı Turgut Çelebi’yle 6 defa görüştüğü, olay günü izinli olan Uzay Şahin’le görüşmesinin de dikkat çekici olduğu bilgisine yer verildi.
FETÖ komutan bulamamış
İddianamede ifadesi yer alan Murat Soysal atılı suçlamaları reddederek, “(Sıkıyönetim bölge komutanları listesi) Gaziantep ve Kilis illerinin boş kalmaması adına herhangi bir isim bulamadıkları için ve garnizon komutanı olmam sebebiyle beni yazdıklarını düşünüyorum. Benim bu sözde konseyle veya kalkışmaya girişen terör örgütüyle herhangi bir bağlantım söz konusu değildir.” şeklinde savunma yaptı.
42 klasörden oluşan soruşturma dosyasında, dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Soysal’ın da yer aldığı 36 sanık hakkında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 6 sanık hakkında da “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.