Danimarka’da daha fazla AB yasasının benimsenmesi konusunda yapılan referandum sona erdi.
BBC’nin haberine göre, referandumda yapılan sandık çıkışı anketlerine göre, Danimarkalılar, AB’nin adalet ve içişleri kurallarının benimsenmesi önerisini reddetti.
Yerel bir televizyon kanalında yayınlanan bir sandık çıkış anketi, Danimarka’da referanduma katılan seçmenlerin yüzde 52,8’inin “hayır” oyu kullandığını gösterdi.
Bir diğer ankette de Paris saldırısından üç hafta sonra yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 53,3’ünün, daha fazla entegrasyon önerilerine karşı çıktığı görüldü.
Danimarka hükümeti, referandumdan “hayır” sonucunun çıkmasının, AB polis teşkilatı Europol üyeliğinin de kaybedilmesi anlamına geleceğini açıkladı.
Parlamentoda Liberal Başbakan Lars Lokke Rasmussen’e destek veren göçmen karşıtı Danimarka Halk Partisi, seçmenlere Brüksel’e daha fazla tabi olmamak için referandumda “hayır” oyu kullanmaları çağrısında bulunmuştu.
Danimarka Halk Partisi, referandumdan “evet” oyu çıkması halinde dahi Danimarka’nın göç konusunda çekimser tavrının süreceğini, bunun da ülkeyi eninde sonunda AB’nin dikte ettiği göç politikalarına sürükleyeceğini savunuyordu.
AB’ye 1973’ten beri üye olan Danimarka’nın 1992 yılında Maastricht Sözleşmesi’ni reddetmesiyle, AB üyesi ülkelerle Danimarka arasında özel bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Danimarka, savunma, para birimi, AB vatandaşlığı ve AB adalet sistemi konusunda kendi politikalarını izleme hakkı kazanmış, diğer konularda ise AB kurallarına tabi olma kararı almıştı.