Olay Gazetesi Bursa

Dağda ve Kestel’de meyveyi soğuk vurdu

Nisan ayının son günlerinde yaşanan soğukların bazı bölgelerde meyve ağaçlarına büyük zarar verdiği ortaya çıktı. Orhaneli ve Keles'te Napolyon türü kiraz yok denecek kadar az. Kestel'de ise armut ve şeftalide kayıp yarıya yakın.

AYŞEGÜL GÜRAK AKTÜRK

Geçen ay hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok altına düşmesi Bursa’nın bazı bölgelerindeki meyve ağaçlarına zarar verdi. Kestel armut ve şeftalide, dağ ilçelerindeki köylerde ise Napolyon türü kirazda sıkıntı büyük.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, nisan ayında yaşanan soğuk havanın kendi bölgelerini etkilemediğini ifade ederek, tarlada durumun çok iyi gittiğini vurguladı. Hasadın 15 Haziran gibi başlayacağına ve ekim ayına kadar süreceğine işaret eden Dönmez, ”Bu yıl Gürsu olarak armutta 90-100 bin ton, şeftali ve nektarinde de ise 20 bin ton rekolte beklentimiz var. Nisanda yaşanan hava muhalefetinin etkisi bizde yüzde 2 gibi dikkate alınmayacak bir oranda gerçekleşti. Eğer önümüzdeki süreçte dolu olmazsa ürünlerin rekoltesinde bir sıkıntı yaşamayız. Bu yıl rekolteden umutluyuz” dedi. Bu yıl meyvenin bol olması durumunda tüketicinin de uygun fiyattan ürün alacağını belirten Dönmez, ”Tarlada zaten fiyatlar düşük ama tezgahlara inene kadar yükseliyor. Buna bir çözüm bulmak lazım” ifadelerini kullandı.

ARMUTTA DÖKÜM VAR

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim de, bu yıl meyve rekoltesinin iyi olduğunu ancak sebzede bir miktar sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Yağışlardan korktuklarını dile getiren Ekim, ”Önümüzdeki süreçte dolu ve belki bazı bölgelerde sel olabilir. Geçen ay yaşanan soğuklar dolayısıyla Bursa genelinde bir miktar kayıp yaşandı. Şuan armutta bir döküm var ancak şeftali açısından sorun görünmüyor” diye konuştu.

KESTEL’DE REKOLTE DÜŞTÜ

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, iyi rekolte beklentilerini 17-25 Nisan tarihlerinde yaşanan soğuk havanın engellediğini söyledi. Hasar oranlarının tahminlerinden yüksek olduğuna işaret eden Fırtına, ”Beklediğimizden fazla etkilendik. Tam tespitleri henüz yapamadık ama rekoltede yüzde 40-45 aralığında bir düşüş var. Kestel’de 30 bin ton armut, 7 bin ton şeftali bekliyorduk ama armut 20 bin tonda şeftali ise 5 bin tonda kalır. Bursa genelinde de yüzde 30 civarında düşüş var” dedi.

ORHANELİ’NDEN YARDIM ÇAĞRISI

Orhaneli ve Keles’te yetiştirilen ve çoğunluğu ihracata giden ‘Napolyon’ türü kirazı 23 Nisan’da yağan kar vurdu. Kar, çiçek açma döneminde olan kiraz ağaçlarının çiçeklerini yaktı. Erken açan kiraz türlerinde ise sorun yok. Fadıl, Sırıl, Çakmak, Çatalsöğüt, Oylaz ve Belenören köylerindeki kiraz ağaçlarında yüzde 50 kayıp bekleniyor. Bu köylerde yılda 2 bin ton kiraz üretiliyor. Fadıl Muhtarı Osman Oruç, “Çiftçimiz zor durumda. Her yıl ürünlerine Tarsim’den sigorta yaptıran üreticimiz, bahçesinde oluşan zararı tam karşılayamayınca sigorta yaptırmayı bıraktı. Köylülerin bankalara kredi borcu var. Bulunduğumuz köyler kırsal kesim ve tek geçim kaynakları kiraz. Devletimizden üreticilere yardımcı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.