Olay Gazetesi Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AB’ye çağrı: Neden endişe ediyorsunuz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani'yle ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Ukrayna'nın AB'ye alınma sürecini takdirle karşıladıklarını belirtirken, Türkiye'nin neden hala alınmadığını sordu. NATO'nun genişlemesinin faydalı olduğunu söyleyen Erdoğan, bunu dünya barışı için istediklerini; ancak AB konusunda Avrupalıların Ukrayna için gösterdikleri hassasiyeti Türkiye için de göstermeleri için çağrı yaptı. Erdoğan, NATO ve AB üyelerinin 'laf ürettiğini' söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Osmani’nin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani’nin huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

İmzaların ardından ortak basın toplantısına geçildi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği alanda yer almasına büyük önem veriyoruz.

Türk firmaları Kosova’ya 400 milyon euroya varan yatırım yaptı. Kosova Türk toplumu Kosova ile beşeri ilişkilerimizi temsil ediyor.

Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin barışı öne çıkarması elzemdir. Sürecin bölgede kapsamlı bir sonuca ulaşması en büyük arzumuzdur.

Görüşmemizde FETÖ ile müşterek mücadelemizi de ele aldık. Değerli mevkidaşıma dostluk ve kardeşlik hukuku temelinde atılması gereken adımları aktardım. Az önce imzaladığımız anlaşmaların hayırlı olmasını diliyorum.

“KOSOVA’YI DÜNYA’DA İKİNCİ OLARAK TANIYAN ÜLKE BİZİZ”

Bildiğiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zamanlar ben başbakandım ve kabine toplantısındaydık. İkinci tanıyan ülke biz olduk. Ben dünyadaki başbakan dostlarımla çalışma yaparak Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdım. Hala buna devam ediyor. Buna yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Değerli kardeşim Osmani bana bazı ülkelerin adını verdi. Onlarla görüşeceğiz.

NATO konusuna gelince, NATO’nun önemli bir ülkesi olarak Türkiye’nin bu konuda bir konuda bir sorunu yok. Biz Kosova’ya tanımak için adım atarız ve Kosova’yı tanırız.

“TÜRKİYE’Yİ AB’YE ALMAKTA NEDEN HALA ENDİŞE EDİYORSUNUZ?”

Öncelikle 1959 ve 1963 yılları arası AB’nin Türkiye’yi AB birliğine alma sürecine ilişkin oyaladığı tarihlerdir. O günden beri süreç böyle işledi. Şu anda Ukrayna’nın buna yönelik bir gayreti var. Biz buna karışamayız, kendimizden sorumluyuz. Bunu takdirle karşılıyoruz. Ama ben diyorum ki niye hala Türkiye’yi AB’ye almaktan endişe duyuyorsunuz?

NATO konusuna gelince, biz BATO’nun genişlemesi taraftarıyız. Ben AB üyesi ülkelere diyorum ki lütfen Ukrayna’ya karşı gayreti Türkiye’ye de gösterin.”

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ile olan ilişkilerimiz şimdiye kadar çok iyi olduğu gibi devamında da iyi olmasına çaba gösteriyoruz. Türkiye’nin halkı ve kurumları için çok teşekkür etmek istiyorum. Hem aramızdaki ilişkiler seviyesinde desteklerini gördük hem de uluslararası arenada desteklerinizi gördük.

“KOSOVA’NIN NATO’YA GİRME ZAMANI GELMİŞTİR”

Kosova’ya uluslararası arenada Türkiye yardımcı olmuştur. Sayın Erdoğan’ın verdiği desteği hatırlatmak istiyorum. Türkiye’nin verdiği desteği ve aramızdaki ilişkileri daha stratejik noktaya getirme çabalarını görüyoruz. Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Kosova’yı ilk olarak tanıyan devletlerden biri Türkiye idi. Her zaman iletişim kanallarını açtı. Biz Türkiye ile çalışmaktayız. Ukrayna’da olanları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki, Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir. NATO’da Türkiye’nin rolü çok önemlidir. Bu konuda vermiş olduğu destek için sayın Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler çok derindir.

Güvenlik, eğitim, sağlık, ekonomi ve birçok alanda işbirliğimizi geliştireceğiz. Türkiye’ye ve sayın Erdoğan’a vermiş olduğu devamlı desteği için teşekkür etmek istiyorum. Bu destek 1990’lı yıllardan bu yana gelmiştir. Türk vatandaşlarının da desteği çok büyüktür. Türkiye’nin daha sonra vermiş olduğu yardımı için teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde Türkiye’nin Kosova’ya vermiş olduğu yardım da çok önemlidir.

“RUSYA’NIN AMACI SADECE UKRAYNA’YA YÖNELİK DEĞİL”

NATO konusunda Türkiye’nin bir şeyler yapabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin katkısıyla istikrarı bütün Balkanlar’da görebileceğiz. Türkiye’de yaşayan Arnavutlar ve Kosova’da yaşayan Türkler, aramızdaki güzel ilişkilerin en önemli köprüsünü teşkil etmektedir.

Kosova Ukrayna’nın egemenliğini ve halkını tam olarak desteklemektedir. Sayın Erdoğan’ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyoruz. Sayın Erdoğan’la yaptığımız görüşmelerde, Rusya’nın amaçları bellidir. Sadece Ukrayna’ya yönelik değildir. Balkanlar’da istikrarsızlık yaratmak da bu konuya dahil edilebilir. Sırbistan’a destek vermektedir. İstikrarsızlık içinde olan Balkanlar tüm ülkeler için sorun teşkil edecektir. Balkan ülkelerin barışına dokunulmasına izin vermememiz gerekiyor.

“SIRBİSTAN’IN OLUMSUZ YAKLAŞIMIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kosova gibi Bosna gibi ülkelerin egemenliğine izin verilmesi gerekiyor. Biz bu konuda çok kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Ukrayna’dan gelen acı görüntüler bize demokratik ülkeler arasındaki halkların birbirine daha çok yakınlaşması gerektiğini hatırlatmaktadır. Eminim ki demokrasi tekrar zaferini bulacaktır. Halklar arasındaki eşitlik önem teşkil etmektedir. Bölgemizin ülkelerinin hepsinin NATO ve AB’ye üye olması çok önemlidir. Türkiye bu konuda bize yardımcı olmuştur. Türkiye gibi ülkelerin desteğini NATO üyeliği konusunda bekliyoruz.

Sırbistan’la olan diyalogda Kosova sürekli olumlu yaklaşmıştır. O diyalog sadece Kosova’nın tanınmasıyla devam edebilecektir. Ancak bu şekilde bölgede barış ve istikrar sağlanacaktır. Kosova hala Sırbistan’ın olumsuz yaklaşımıyla karşı karşıyadır. Sürekli istikrarsızlık yaratma çabaları söz konusudur. Bunun için tüm partnerlerimizle çalışıyoruz. Özellikle en önemli müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti bize hiçbir zaman sırtını dönmemiştir.

Şuna inanıyorum ki aramızdaki işbirliğini daha fazla derinleştireceğiz. Bu istikrarın iyiliğine olacaktır. Kosova’da her zaman size saygı duyacak bir halk bulacaksınız. Bir an önce sizinle işbirliğine devam etmek istiyorum sayın Cumhurbaşkanı. Tekrar teşekkür ediyorum.”