Olay Gazetesi Bursa

Cumalıkızık doldu taştı

Havaların ısınması ile birlikte Bursa’da iç ve dış turizm canlandı. Arap ve Avrupa ülkelerinden genç çiftlerde münferit seferlerle Bursa’yı görmeyi tercih ediyorlar.

Şehrin en çok ziyaret edilen mekanlarından birisi de 6 asırlık kerpiç evlerin bulunduğu Unesco Dünya Mirasına kayıtlı Cumalıkızık oluyor. Kerpiç evlerde kurulan yer sofralarında Osmanlı kahvaltı kültürünü yaşatan köy sakinleri, misafirperverlikleri ile büyük takdir topluyorlar.

 

Cumartesi ve Pazar sabahları saat 09.00 ile 12.00 arasında köye araç ile girebilmek mümkün olmuyor. Bursalıları hafta içi veya Cumartesi günleri kahvaltıya bekleyen Cumalıkızıklılar, Pazar günleri ise şehir dışından yoğun ilgi olduğunu belirttiler. Kahvaltı fiyatları kişi başı 20 ile 25 lira arasında değişirken, gözleme ve Türk kahvesi de misafirlerin favori tercihleri arasında yer alıyor.

SOKAKLAR KAPALIÇARŞI GİBİ KALABALIK OLUYOR

Hafta sonları taş döşemeli sokaklarda adım atacak yer bulmak mümkün olmuyor. Hafta sonu günde en az 5 bin kişinin ziyaret ettiği Cumalıkızık’ta ev sahipleri sıcak köy ekmeği, tarhana, erişte, salça, zeytinyağı gibi yöreye has ürünler ve mevsim meyvaları satıyorlar. Tahta oyuncaklar, Bursa hatıraları, el işi oyalar ve birçok tekstil malzemesi de köy satıcılarının tezgahlarına koyduğu ürünler arasında yer alıyor. 

 

“KERPİÇ EVLER DAHA HIZLI RESTORE EDİLMELİ”

 

Bu arada gelen yoğun talebe cevap veremeyen köy sakinleri belediyenin yürüttüğü restorasyonları hızlandırarak daha fazla mekanda hizmet sağlama imkanının verilmesini istiyorlar. Evlerin birer işletmeye dönüştüğü Cumalıkızık’ta halen ev yemekleri sunan mekan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Öğleden sonra ve akşam yemeği için de turistik potansiyele sahip olan Cumalıkızık’ta binaların hızlıca restorasyonu konusunda tedbir alınması isteniyor. Köy kahvelerinin genişletilip ve trafiğin rahatlatılması için Büyükşehir yetkililerinin adım atması bekleniyor. Kerpiç evlerin hızlıca restorasyonu ile Cumalıkızık’taki turizm ekonomisi daha da artacak. Bu arada turizm işletmeciliği konusunda köy sakinleri eğitici konferanslara ihtiyaç duyuyorlar.