Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Gözlerimiz… Televizyonun alt köşesinde basketbol maçı skoru gibi sürekli yükselen döviz kurlarının cinnet halini izlerken, aslında en önemli gündem olması gereken enerji bağımsızlığını konuştuk.
Konuğumuz…
Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uysal şuradan başladı:
Arada…
Başkan Danışmanı olduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerin elektrik ihtiyaçlarının karşılanabileceği yatırımlar yaptığını vurgulayıp ekledi:
“Yatırımlar artarak devam etseydi 81 il kendi imkanlarıyla elektrik üretebilecek ve dışa bağımlılık en aza inecekti.”
Sonra da…
“Enerjide kendine yeten belediye” için, “Su, rüzgar, güneş, çöpten elektrik üretmek gerektiğini” söyledi.
Bu noktada…
Bursa’da bu konuların ilk Erdem Saker döneminde Demirtaş Çöplüğü’nde elektrik üretilerek konuşulmaya başlandığını, Recep Altepe döneminde su depolarında elektrik üretilip güneş santralları kurulduğunu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da Kurban Pazarı çatısını güneş tarlasına çevirdiğini anımsatıp, “Büyükşehir Belediyesi’nin Bursaray istasyonları çatılarına güneş paneli koyması önemli adım” dedi.
2013’te düzenledikleri Uluslararası Bioatık Konferansı’ndan çıkan çarpıcı sonucu da anımsattı:
“Belediyelerin çöplerini enerjiye dönüştürmesi halinde700 megavatlık elektrik santralı kurma kapasitesine kavuşulacağı açıklandı. Bu da, Keles’te engellenen 350 megavatlık linyit kömürü santralının iki katı.”
Ardından…
Türkiye’nin jeotermal enerjide Avrupa’da birinci, rüzgarda ikinci, HES’lerde üçüncü olduğu bilgisini veren Enverder Başkanı Dr. Mustafa Uysal’ın çağrısı şu:
“Türkiye’nin önünde güzel bir gelecek var. En önemli argümanlardan biri enerji. Enerjiye sahip olan bağımsızlığını korur.”
Enerji verimliliği dışa bağımlılıktan kurtarıyor
“2008’deki hedeflerle yatırım yapılsaydı yenilenebilir kaynaklarla 20 bin megavatlık ilave güç sisteme kazandırılmış olacaktı” diye de ekledi.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…