İl Tarım Müdürlüğünün sofralık zeytin üretiminin ve tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladığı ‘Çocuklar Yesin Diye Zeytini Kuruttuk’ projesi Tarım ve Orman Bakanlığınca kabul edildi. Bu kamsamda, Mudanya’da bir panel düzenlendi.
Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Mudanya Ziraat Odası Başkanlığı paydaşlığında yapılan panelde, Kimya Yüksek Mühendisi Seda Kayahan, Dr. Yasin Özdemir, Ziraat Mühendisi Ahmet Kılınç, Kooperatifi Başkanı Çoşkun Damar, zeytin kurutma projesinin maksadı, elde edilen ürünün özellikleri, üretim akışı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
ÜLKEYE KATMA DEĞER…
Bursa İl Tarım Orman Müdürü Hamit Aygül, ‘Zeytin, sadece meyvesi ile değil aynı zamanda yağı, yaprağı ve çekirdeği ile üreticilerimize fayda sağlayan bir meyve. Bu kadar kıymetli bir ürün için hazırladığımız bu proje ile üreticilerimizin daha kısa sürede, daha düşük maliyetle daha yüksek kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje ile ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlayan doğal kurutulmuş zeytinin bölgemiz çiftçisine tanıtılarak, ürünü ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde katma değer oluşturmasını amaçladık.
Zeytinin katma değerini arttıracak olan bu olgunlaştırma yöntemi ile üreticilerimizin dış pazar imkânlarının da artacağına inanıyorum. Ayrıca doğal kurutma yöntemiyle elde edilen zeytinin tuz içeriğinin oldukça düşük olması, sağlıkları sebebiyle tuz tüketemeyen vatandaşlarımızın özellikle de çocuklarımızın sağlığını düşünen ailelerin tercih sebebi olacaktır’ dedi.
Mudanya Kaymakamı Faik Oktay da, zeytinin başkenti olan Mudanya’da zeytinin markalaşmasının önemine işaret ederek, yeni hedefler konularak bu ürünün pazarlama tekniğinin geliştirilmesini istedi.