Türkiye’de 28 yıl önce ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren Tavmergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimyasala, radyoaktif maddeye maruz kalma ve elektronik sistemlerin, kişinin genel ve üreme sağlığını olumsuz etkilediğini bildirdi.
Gebelik için dış koşullardan doğan bazı sorunlar olduğuna dikkati çeken Tavmergen, bunların zaman zaman yiyecek, içecek, kimyasal madde ya da radyoaktiviteden kaynaklandığını söyledi.
Günde 10-15 sigara içen bir çiftin gebelik için şansının yüzde 50 azaldığını belirten Tavmergen, “Sigara, kadının 3-4 yıl önce menopoza girmesine neden oluyor. Menopoza girmeden 7-8 yıl önce yumurta kalitesinin bozulduğunu biliyoruz. Dolayısıyla sigara içen bir kadın bu dönemden 8-10 yıl önce ciddi sorunlar yaşamaya başlıyor. Çok kahve tüketmek de yumurtanın DNA’sına zarar veriyor. Erkekte de sigara tüketimi spermin DNA’sını bozuyor.” diye konuştu.
Aşırı kilolu veya zayıf olmanın da yumurtlama fonksiyonlarında sorunlara yol açtığını ifade eden Erol Tavmergen, “Doğal yoldan gebelik elde etmek isteyenlerin katkı maddeli besinlerden, radyoaktiviteden uzak durması, kimyasallara maruziyeti mümkün olduğunca azaltması, bilgisayar, cep telefonu gibi aletleri cepte ve vücutta taşımaması gerekiyor.” dedi.